По подобие на Ню Йорк: Направиха карта на пътните инциденти във Варна

Варна има карта, която е добре да види всеки шофьор, велосипедист или пешеходец, за да е наясно кои са най-опасните места по пътя му. Трябва да подчертаем, че това електронно улеснение не е дело на институция.

Тя е разработка на граждани, които са я предали на вниманието на Пътна полиция – КАТ Варна. Базирана на данните за 2018 година, работата с нея е лесна, а ползите могат да бъдат наистина много, ако общината и МВР решат да се възползват от нагледното помагало, когато предприемат мерки за подобряване на пътната обстановка.

Картата беше публикувана във Фейсбук от Митко Иванов, активен гражданин, който вече е известен във Варна със своите инициативи в полза на града. Ето какво пише още той:

„Каква е идеята на тази карта? Например избираме ПТП в тъмно време и с пешеходци, значи на това място трябва допълнително осветление на пешеходна пътека. Или избираме ПТП при преминаваме на червено, значи трябва да има камера там за подобно нарушение, или трябва да махнат таймера, който може да провокира подобно нарушение. Ако ПТП е с коли предимно в тъмно време, трябва да направят на това кръстовище по-хубаво осветление, има проучване, че това намалява ПТП. Или ако ПТП често се случва при ляв завой, значи на това кръстовище трябва да намалят радиуса на завоя, по този начин ще намалим и скорост, или да задейства Leding Pedestrian Interval и т.н.“ Подобна карта има един от най-големите мегаполиси в света – Ню Йорк.