По оценка на министър Бъчварова: Варненската полиция се оттласна от дъното

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заедно с главния секретар Георги Костов посетиха през миналата седмица областната дирекция във Варна. Двамата дадоха  висока оценка за работата на полицията в морската столица.
„Имахме възможност да отчетем работата на дирекцията, която показва много добри резултати, с оглед на стартовата позиция преди една година. Тогава те й отреждаха последно място сред областните дирекции в България, а сега е на половината – на 15-а позиция. За тези по-малко от 12 месеца бяха постигнати много добри резултати и в сравнение с резултатите на другите дирекции – и по линия на разкриваемостта, и по линия на справяне с отделните типове престъпления. Амбицията на колегите, за което ги насърчихме и с главния секретар Георги Костов, е това да продължи, защото случващото се във Варна е много важно за всички. Мисля, че щом за това време има тези резултати, можем да очакваме още по-високи такива от Варна“, каза Бъчварова на излизане от ОД на МВР в морската столица.
Тя говори и по други актуални теми като например преструктурирането на пожарната в агенция и броя на заплатите, с които ще се обезщетяват полицаите, назначени от тази година нататък. „Философията на реформата е да оптимизираме дейността на МВР така, че с наличния бюджет и възможностите, които имаме, да работим по-добре. Затова взимаме мерки, свързани с преструктурирането – извеждане на някои от дейностите в агенции, в държавни предприятия, за да направим така, че не сега да има една тежка структура, която да се управлява централизирано, което първо е трудно, второ е не ефективно, а да дадем възможност на различните дейности, на различни нива, да управляват сами бюджетите си. Това ще ги направи доста по-оперативни и ще им даде възможност да постигат по-добри резултати. Втората посока на управление е за кадрите, на които определяме условията, при които те ще напускат работата си по отношение на обезщетенията. 12 заплати са 2 пъти повече обезщетения в сравнение с тези, които ще получават преминаващите в категорията на държавните служители. Толкова са обезщетенията и за ДАНС и другите сродни структури. Това обаче ще важи не от тук в момента за всички служители, а само за тези, които ще постъпват тепърва. Правим го от сега с тази заявка, за да им дадем перспективата и сигурност, че тези условия няма да се променят неочаквано“, коментира министър Бъчварова.

Престъпленията са намалели с 800 за година

23 - Policia 2

Главният секретар на МВР Георги Костов също даде отлична оценка на работата на РДВР – Варна. „Изключително добри показатели имат колегите от Варна за снишаването на ръста на престъпността. За изминалата година на територията на града са извършени близо 800 престъпления по-малко. Колегите осигуриха по-високо ниво на сигурност през летния сезон. Това обективно бе показано и аплодирано от западните посланици, чиито жители приоритетно са посетили този регион. Много положителна тенденция е тази, че има значително снижение на ръста на кражби на автомобили. Това е един изключително обективен критерий, защото през годината нямаме регистрирана открадната кола, която да не е заявена. Тук има чувствителен спад от над 10 процента, който за съжаление обаче е избил в съседната шуменска територия. Обективно обаче идва да покаже една активизация – коренна промяна в работата на управлението“, коментира Костов.
Той разкри, че във Варна има двойно вдигане на разкриваемостта на джебчиите. „Това е изключително благоприятна тенденция, която също е повод за гордост. Има и положителни резултати по линия на наркоразпространението. 2,3 пъти се е повишило това престъпление. Колегите са вдигнали броя на заловените дилъри. Това е изключително адекватна полицейска дейност. 10 процента надолу е като цяло престъпността тук, а битовите кражби – 12%“, обясни главният секретар на МВР.
Костов призна, че и през това лято във Варна ще бъдат командировани служители от други дирекции, за да се справят с престъпността по курортите. „Миналата година добри практики бяха въведени за обезпечаване на туристическия сезон. По принцип през лятото нито една от морските дирекции със собствени сили не може да се справи, така че ще има пращане на командировани служители. Най-важното е да успеем да повишим общественото доверие“, завърши висшият държавен служител.

23-ма полицаи търпят наказания

23-ма са наказаните дисциплинарно служители на варненската полиция. Това разкри нейният шеф Даниел Пашов. „Има проведени дисциплинарни проверки и производства срещу полицаи, които нарушават правилата. Това е част от нашата работа, мерки по дисциплина. Освен награждаване, когато има добри резултати, има и наказания при нарушаване на определени правила. Около 23-ма са наказаните дисциплинарно“, каза Пашов.
Той разкри още, че 12 процента е недокомплектът за варненската дирекция, но от министерството на вътрешните работи са пуснали два конкурса за Варна.