Почна се! Във Варна отказаха да обменят валутата на англичанин

 

Британските летовници постоянно чуват, че не могат да обменят британските си лири за местна валута заради хаоса около „Брекзит”. Банки и хотели по целия свят отказват да обменят британските пари за местна валута, оставайки британските туристи без пукната пара, съобщи „Блиц“. За такива случаи се съобщава в САЩ, Гърция, Австралия и България. В Австралия, Банката на Общността на нациите и Националната банка на Австралия прекратиха да обменят британската лира. Банката на Общността на нациите написа в Туитър: „Извиняваме се, но поради скорошните резултати от референдума за „Брекзит” ние временно прекратяваме обмена на британски лири и транзакциите, които не включват австралийските долари, до понеделник, 27 юни”.
Летовници на гръцкия остров Кос са разбрали, че не могат да обменят своите британски пари, защото ЕЦБ все още не е определила официален обменен курс за лирата. Мат Рууни, който си почива на гръцкия остров, писа в Туитър: „Започна се! В Гърция сме, не можем да сменим парите си, британците не могат да теглят пари от банкоматите. Страхотно #brexitfail”.
Той също публикува снимка на табела от хотел с надпис: „Бихме искали да ви информираме, че не обменяме британски или шотландски лири в момента, защото нямаме официален обменен курс от централната банка”.
Алекс Смит, който в момента е в Лондон, разказа за проблеми в България след обявяването на резултатите от референдума. „На летището във Варна чейндж бюро отказа да ми вземе лирите. Искам да призова всички, които са достатъчно луди да пътуват днес, да имат това предвид”, написа той във фейсбук.
На MailOnline са известни и подобни случаи в Ню Йорк и Хаваите, където британски туристи не могат да теглят парите си от банкоматите заради „непознат обменен курс” на британската лира.
Междувременно затруднения с превеждането на пари започнаха да изпитват и родните гурбетчии, които работят във ферми в Англия. Те се оплакаха, че след референдума не могат да превеждат пари към сметки в родината си. Това е станало непосредствено след излизане на резултатите от референдума, с който жителите на Великобритания казаха „не” на Европейския съюз. „През целия ден се опитвахме чрез интернет банкиране да преведем пари в България. Това обаче се оказа невъзможно. Доста колеги опитаха да извършат подобни операции от банковите офиси, но и там удариха на камък“, коментира смолянчанинът Александър Моллов, който от няколко години си изкарва прехраната зад граница, уточнява „Дарик“.
Първоначално си мислили, че системата е пренатоварена и това е причината, но от банковите офиси обяснили, че на този етап няма как да превеждат пари за България, като това може да стане най-рано след седмица, а не било изключено срокът да се увеличи двойно. „Предполагам, че това е защитна реакция, тъй като масово работниците като нас се опитват да си изпратят парите в страните от където са. Положението не е никак добро, доста от местните са разочаровани от резултата, но връщане назад няма“, коментира още Моллов.