Почетен знак на кмета за оперния режисьор Кузман Попов

Кметът на Варна Иван Портних удостои с почетен знак с лента Кузман Попов, главен режисьор на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) по случай неговия 75 годишен юбилей и 50 години творческа дейност. На тържеството присъстваха директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова, директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна Антония Йовчева, много колеги и приятели на режисьора.
В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия. С негови постановки на оперите „Симоне Боканегра“, „Бал с маски“, „Тоска“, „Отело“, „Травиата“, „Макбет“, „Аида“ и др., Варненската опера успешно е участвала в националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди, в международни музикални фестивали. Кузман Попов е постановчик на операта „Травиата“ специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още „Трубадур“ и „Бохеми“. През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивската опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите „Княз Игор“ и „Ернани“, а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Александър Василев поставя „Кармен“ на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”.
„За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви поздравя с двойния празник. Благодаря Ви, че когато сте имали професионален избор, сте избрали България и Варна! Защото, благодарение на Вашата активна творческа дейност, варненската опера има своите многобройни почитатели не само в страната, но и в чужбина. Желая Ви здраве и още дълги години творческа дейност с екипа на Театрално-музикалния продуцентски център“, заяви кметът на Варна Иван Портних.
„Изключително съм трогнат и поласкан от този жест. Развълнувам съм, че толкова много хора почетоха това тържество, за мен това значи много. Причината да дойда във Варна бе проф. Парашкев Хаджиев – човекът, който повярва, че мога да бъда главен режисьор във варненската опера. Щастлив съм, че го послушах“, заяви Кузман Попов, като благодари на директора Даниела Димова и на целия екип. Изненада за рожденика бяха подготвили колегите му, които го поздравиха акапелно с „На многая лета“.

Фото: Live.Varna.bg