Портрет на Ганди от Борис Георгиев попълни колекцията на градската галерия

 

 

В края на септември един невероятен портрет на Махатма Ганди, наричан в Индия „бащата на нацията“, беше показан за пръв път официално в Градската художествена галерия във Варна. Тя ще бъде новият дом на рисунката, сътворена през 1935 година от великия български художник Борис Георгиев. Дарението беше представено от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия в морския град, на която Георгиев е патрон. Тя е и задълбочен изследовател на големия български художник.

По волята на дарителя г-жа Вирджиния Джакомети, новото постъпление във Фонда на ГХГ – Варна, ще бъде част от постоянната колекция от произведения на художника, постъпили в Градската художествена галерия на Варна през 1999 година.

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на Борис Георгиев. Той е български художник с уникално и въздействащо творчество, познато и ценено далеч извън страната ни.

За да подчертае, че е от Варна, Борис Георгиев подписва платната си Boris Georgiev di Varna. Дори когато умира през 1962 г. в Рим, на надгробната му плоча е поставен този надпис. Дълго време художникът е забравен в България. През 1990 г. с решение на Градския съвет на Варна Художествената галерия е преименувана на Борис Георгиев.

Той е и пътешественик, като много от картините му са повлияни от странстванията му в Индия, Италия, Бразилия и други краища на света. Сред неговите познати и приятели са световни личности като Алберт Айнщайн, Петър Дънов, Николай Рьорих.

Борис Георгиев се среща лично с Ганди, за когото оставя и красиво свидетелство в думи:

„Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос, посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия“.