Поредна трагедия на Аспарухов мост отвори обществен дебат

Какво да правим, ако видим човек на перилата на Аспарухов мост, който се готви да скочи към смъртта? Има ли начин ефективно да се противопоставим на поредния опит за самоубийство и трябва ли да се намесваме изобщо? Тези въпроси тормозят варненци и особено шофьорите, които във втория ден на декември станаха свидетели на поредната трагедия. При нея 36-годишен варненец е скочи рано сутринта  от Аспаруховия, оставяйки зад себе си чифт патерици. Седмици преди това млада жена се хвърли от моста, също в ранните часове на деня. Месеци преди това възрастна жена опита да скочи, но беше спасена от преминаващ мъж.

Последната трагедия се  случи в 7:30 часа сутринта. Мъжът е скочил три минути след пристигането на място на полицейски екип. През това време психологът на ОД МВР – Варна е бил вече на път, но не е успял да стигне навреме, съобщи говорител на дирекцията.

При пристигане на място на полицаите, човекът е бил вече от външната страна на перилата на моста. Това според психолозите е признак, че вече е бил взел твърдо решение да сложи край на живота си, обясниха от пресцентъра на полицията. От там разкриха и друга мрачна подробност – след скока мъжът е паднал на сушата, а не във водата.

Във Фейсбук се разразиха спорове по повод поредното самоубийство от Аспарухов мост, като се сблъскаха мнения какво трябва да се прави в такъв случай. След появата на кадри на човека, който стои на перилата, някои заявяват, че шофьорите, вместо да снимат, е можело да спрат и да се опитат да говорят с човека. Според други това е огромна грешка, което може да го подтикне да действа по-бързо. Според тях такава намеса може и да донесе обвинение на спрелия шофьор за склоняване към самоубийство.

МВР няма конкретен съвет към гражданите как трябва да действат в такива случаи, признаха от варненската полиция. Всеки един от случаите е индивидуален. От пресцентъра на ОД МВР-Варна уточниха също, че това, че човекът е бил инвалид, засега са спекулации и това не е потвърдено още официално. Причина за такова предположение са останалите след фаталния скок патерици. Мъжът е бил с гипсиран крак, вероятно в следствие на скорошно счупване, казаха още от полицията.

Фото: Светослав Стефанов/ „Виждам те КАТ-Варна“