Полудяха ли варненските пенсионери, или са твърде богати – хвърлят през терасите пари

Варненските баби и дядовци ли са най-богатите в България, питат се мнозина.
Да се чуди човек откъде варненските пенсионери имат толкова спестявания предвид минималните пенсии, които получават.
В рамките на два дни 8 възрастни варненци буквално подариха към 60 хиляди лева на мошениците.
В сряда 25 750 лева „подариха“ само за ден трима пенсионери от Варна на телефонни измамници. С най-много пари – 12 900 лева, се раздели 85-годишна варненка, която по-късно пред полицията разказала, че непознат мъж, представил й се за лекар по телефона, я убедил, че внучката й се нуждае от спешна операция. Жената предала парите на непознат, който дошъл да ги вземе пред дома й.
Друга 76-годишна жена пък хвърлила торба с 8250 лева от терасата на дома си на непознат мъж, след като по телефона й се представил за полицейски служител и я излъгал, че с цел задържане на група измамници, работещи съвместно с банкови служители, е необходимо жената да му предаде определена сума пари.
84-годишен варненец също хвърлил през терасата на дома си торба с пари – 4600 лева, след като непознат го убедил по телефона, че негов роднина се нуждае от спешна операция.
По трите случая са образувани досъдебни производства, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна, съобщават от пресцентъра на полицията.
В същото време в интернет вървят коментари, че всъщност младите са виновни, задето са оставили родителите си далеч от своя живот, което ги прави уязвими. Читатели си напомнят едни на други да се обаждат по-често на възрастните в семейството.

10-izmami

Черен четвъртък  – 30 хиляди раздадоха баби и дядовци само за ден

В четвъртък пък само за ден 5-има възрастни варненци дадоха на измамници повече от 30 хиляди лева, сочи полицейската справка от 19 ноември.
Тогава е подаден сигнал от 82-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило непознато лице, представило се за лекар и я е въвело в заблуждение, че внукът й е постъпил за лечение в болница заради заболяване от антракс и се нуждае от скъпоструващо лечение. Жената предава сумата от 4000 лв. на непознат мъж пред дома си. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.
В същия ден е подаден сигнал и от 72-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се за лекар и я е въвело в заблуждение, че дъщеря й е пострадала при токов удар и се нуждае от спешни животоспасяващи операции, за които е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 9550 лв. на непознат мъж пред дома си. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.
По-късно е подаден сигнал от 68-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се за лекар и я е въвело в заблуждение, че дъщеря й е пострадала при инцидент и се нуждае от спешно лечение, за което е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 4140 лв. на непознат мъж пред дома си. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.
Пак в същия ден е подаден сигнал от 74-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за полицейски служител и я е въвело в заблуждение, че се работи по задържане на група измамници, и ако бъде потърсена от такива, е необходимо жената да им предаде определена сума пари, за да могат да ги задържат. Жената поставя сумата от 7000 лв. в торба и я хвърля през терасата на дома си на непознат мъж. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.
69-годишна жена от Варна се оплаква, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за неин близък, който се обажда от Германия, и я е въвело в заблуждение, че е необходимо да бъде освободена много ценна за него пратка, за която е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 4450 лв. на непознат мъж пред дома си. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

МВР – Варна, алармира
Ето как да предпазите себе си и близките си от телефонни измами

Телефонните измами са особен вид измама, който засяга освен материално, и емоционално потърпевшите. Схемите, засягащи емоционални връзки и целящи емоционални реакции, са известни, но често пъти забравяни в момент на афект, посочват от полицията.
Добре познатата тема за телефонните измами периодично се налага да бъде припомняна и информацията по превенцията на този род престъпления да бъде отново разпространявана. Във връзка с нова вълна от извършени телефонни измами на територията на Варна ОД на МВР – Варна, напомня, че:
Потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. За това всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката, изключвайки телефона от розетката;
Когато се получи телефонно обаждане, което гласи, че близък е пострадал или болен и се нуждае от лечение или имаме да получаваме колет със скъпи вещи от чужбина или друг подобен сценарий, телефонът незабавно трябва да бъде затворен и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията да е все още заета от измамниците. Опитайте позвъняване на близките си през мобилен телефон, а ако не разполагате с такъв, потърсете съсед.

Не казвайте имената на роднини по телефона

В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни на когото и да било по телефона, да не споменават адреса си или свои близки.
При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама, трябва незабавно да се обърне към най-близкото РПУ. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.
На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директния разговор с измамника изрекат, че това е измамна схема, за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг „абонат”.
След това да позвънят на вратата на близък съсед и от неговия телефон да се опитат да позвънят близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.
Важно е да не се забравя, че не трябва да се доверяваме лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени.

Най-честите заблуди са за лечение или пратка от чужбина

Припомняме, че най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са установени като спешна операция или лечение; мним куриер, носещ пратка от чужбина; представител на ЕК, убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си. А в последните дни сценарий гласи, че полицейски служители организират операция срещу измамници и потърпевшите биват призовавани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите.
ОД на МВР – Варна, съветва да обърнем внимание на своите възрастни близки, да не пропускаме да ги предупредим за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясняваме спокойно как да реагират и да действат. Нека периодично напомняме за съществуването на тази опасност и не забравяме да уверим близките си, че са в безопасност при разговорите по телефона и е по-добре да затворят и прекъснат разговора, отколкото да изслушат дори лъжовната информация. Важно е да ги убедим, че преди да дадат каквато и да било сума пари, трябва да се свържат задължително с вас или с друг член на семейството.
Така, заедно, да се опитаме да предотвратим реализирането на подобен род престъпления, преди да са се случили.