Половин година и 250 хил. лева не стигнаха на общината да си оправи стълбите

Община Варна ще остане оградена с решетки с табели „Влизането забранено“ за неизвестно време и през новата година. На поставен от редакцията ни въпрос какво става с ремонта, който започна още през юни, получихме ето този отговор:

„Изпълнението на договор с предмет „Извършване на текущ и авариен ремонт на официалното стълбище на сградата на Община Варна и прилежащи площи към сградата“ започна след изготвяне на предварителни количествено-стойностна сметка – на база експертно становище и външен оглед, тъй като не бе открита проектна документация и начин на изпълнение на стълбите, изградени през 70-те години.

По време на ремонтните дейности бе установено, че липсва изградена бетонова основа под стъпалата. Това наложи изработване на нови детайли и допълнителни СМР, като изработка  и монтаж на армировка, направа на кофраж, доставка и полагане на бетон, направа на тактилни ивици от мрамор, подмяна, демонтаж и монтаж на пилони, доставка и полагане на настилка от тротоарни плочи.

В тази връзка срокът за ремонт по договора, който бе до 31.12.2021 г., ще бъде удължен. Първоначално предвидените средства са 201 778, 56 лв, които ще бъдат увеличени с непредвидените дейности, остойностни в размер до сумата от 66 316 лв.“

Казано по-простичко – половин година и над 250 000 лева не стигат на фирмата, която общината си е избрала, за да ремонтира стълбите. Пълният абсурд на тази констатация става най-ясен, ако просто се запитаме: Какво би било, ако обектът беше частен?

Но отговорът на общинския пресцентър разкрива и много по-тежки дефекти в работа на община Варна. Първо, как е определена прогнозната стойност на ремонта, след като „експертът“, дал становище, не е видял дори проектната документация на стълбите?

Второ, как така община Варна е изгубила чертежите на собственото си стълбище?

Така или иначе, работа по обекта е почнала и… незнайно кога фирмата е решила в стила на майстор плочкаджия, че „то така, както го мислихме, няма да стане“. Затова иска още пари, като така сметката на общината става почти 270 хиляди лева. Да уточним, ако има неразбарли – това не са пари на кмета или на общинските съветници, това са наши пари.

Само за сравнение – знаете ли колко са средствата в бюджета на община Варна за социални помощи на най-закъсалите варненци за цяла година? 200 000 лева!

Тук въпросите към общината свършват и започват тези, които са към държавните контролни органи. Първият, разбира се, е към КПКОНПИ и прокуратурата, които си направиха шумна реклама, че ще громят корупцията във Варна по случай, в който няма платен и един лев. Близо е до ума, че след като няма нанесена вреда на бюджета на Варна, наказания и да има, няма да са кой знае какви. Защо не проверят този ремонт, сметката за който излиза над четвърт милион?

Другата институция, която трябва да обясни бездействието си, е РДНСК, която явно е дала разрешение работата да почне „на сляпо“, както признават от самата община. Какво значи да се разреши строителство, когато плановете на обекта ги няма?

Естествено, кметът на Варна Иван Портних е основният човек, който трябва да дава отговори за това, което се случва с парите на варненци. Само че не е ясно има ли изобщо смисъл той да бъде питан за каквото и да е. По-скоро това си е губене на време, защото обясненията и обещанията на точно този кмет имат все по-малка стойност.