Полицаи показаха на деца как да се пазят от опасни ситуации

 

Викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирана от Областна дирекция на МВР – Варна, и Дирекция „Превенции” към Община Варна се проведе миналата седмица в общината. Пред стотици деца от 5-и клас от 10 различни училища в град Варна униформени разиграха няколко ситуации, от които децата трябваше да си извадят поука.
Благодарение на игри, състезания и филмчета малчуганите научаваха как се постъпва при опасна ситуация. Организаторите бяха наблегнали на предупреждението към децата, да не предоставят никаква информация за години, адрес, име на училище и месторабота на родители в социалните мрежи.


Те обясниха на учениците отново и правилата за движение по улиците, какво да избягват да правят, ако са сами вкъщи и не нарушават реда на безопасност.
Превенцията е насочена към деца от 5-и клас до 12-и, тъй като детската престъпност започва след 11-годишна възраст. Най-честите провинения на малчуганите са кражби, но има случаи свързани и с наркотици и побой. Чрез интересни занимателни игри дирекция „Превенция“ на община Варна и МВР – Варна, ще обяснят и покажат най-важното за тяхната безопасност и сигурност през лятната ваканция, когато на някои ще се наложи да са сами.
Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – ОУ „Цар Симеон I”, СУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Захари Стоянов”, ОУ „Добри Чинтулов”, ОУ „Гео Милев”, ОУ „Стоян Михайловски”, СУ „Любен Каравелов”, ОУ „Панайот Волов”, ЧСУ „Юрий Гагарин” при СОК Камчия.
В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), попълване на електронна листовка и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и районните инспектори. За отлични знания и умения във викторината учениците бяха отличени с награди от Община Варна.
Гости на събитието от Главна дирекция „Национална полиция” бяха инспекторите от сектор „Детска престъпност” Десислава Цанкова и Петър Петров, които връчиха специални награди за всяко училище и грамота от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП на МВР. Състезанието беше открито от Тодор Иванов – заместник-кмет на община Варна, който поздрави децата и даде старт на състезанието.