Полина Харасимова, „Север Експорт“ ООД: Възпитанието да се консумира риба трябва да започва от детската градина

Полина Харасимова е организатор маркетинг в „Север Експорт“ ООД. Фирмата, която тази година отбелязва 20 години на пазара, е може би единствената у нас, която работи на всички нива в рибния бранш – от улова, през преработката, до търговията. Преработената й продукция е насочена почти изцяло към вътрешния пазар. Заедно с това обаче предприятието се занимава и с преработка и износ на месо от рапани, което намира стабилен пазар в Япония, Южна Корея, Китай.
Наближаването на празника Никулден е добър повод да поговорим за рибата, има ли тя заслужено място на трапезата на българина, за усилията на бизнеса да осигури тази полезна храна и за ролята на държавата и обществото в подпомагането на този процес.

21 - Severexport1

– Променя ли се мисленето на българския потребител по отношение на рибата и рибните продукти? От години се говори, че те не присъстват достатъчно на трапезата ни, въпреки че са полезни храни.
– Честно казано, покрай темата за здравословното хранене, смятам, че има някакво раздвижване. Вече има по-добро познаване на рибата и рибните продукти, оттук и по-голяма консумация. Като цяло обаче културата на ядене на риба в България е много ниска. Правя сравнение с Румъния, където наскоро ни се отвори пазар. Вече имаме по-близки контакти с румънците и виждам, че разликата между нас и тях е огромна в това отношение. Те консумират в пъти повече риба, имат изградена култура за това. Сега, когато идва Никулден при нас, при тях също е празник, но количествата, от които има нужда техният пазар, са много, много по-големи. Самият факт, че ние като българска фирма изнасяме за тях, е показателен.

– Как си обяснявате това мислене на българина? Според някои хора, рибата е твърде скъпа.
– Аз лично имам няколко обяснения. Едното е традицията ни да ядем други меса, а не риба. А относно цената, не мога да се съглася с това мнение, въпреки че то наистина съществува. Рибата не е по-скъпа от свинското месо, каймата или дори пилешкото, а в същото време това е храна, която е много по-чиста, хранителната й стойност е същата, а понякога и по-добра. Особено пък наша черноморска риба, тя е по-добра и от средиземноморската като вкусови качества, когато говорим за видове, които са ни близки, но ги има и на други места. Аз със сигурност предпочитам да си купя един килограм пресен чернокоп, уловен в нашето море, отколкото да си взема един килограм пилешко, за което трудно се гарантира колко е прясно, откъде е, как е хранено. Така виждам въпроса с цената. Разбира се, тя зависи и от обема на уловите. Надяваме се сега, за Никулден, всички кораби да работят и морето да даде, тогава  ще имаме богат улов на прясна риба и съответно по-ниски цени.

21 - Severexport2

– Разкажете повече за структурата на „Север Експорт“ ООД. Какво е това, което ви отличава от останалите предприятия в бранша?
– Може да се каже, че ние сме единствената  фирма в България, която има напълно затворен цикъл – улов, преработка, търговия, логистика и т.н. Освен това сме единствените, които имат собствено рибарско пристанище, а липсата на такива е голям проблем като цяло за страната. Сега започват по европейските програми да се правят някакви пристанища, но все още проблемът е сериозен за рибарите. При нас обаче той е решен. Имаме си собствени кораби за улов, пристанището е близо, пътят на рибата от кораба до цеха за преработка е много кратък, това гарантира качеството на суровината. Преработваме сами, предлагаме продукцията в наши магазини, имаме договори и с големи вериги. От морето до трапезата сме представени във всяка една брънка от веригата. Това, разбира се, е трудно. Тази година „Север Експорт“ ООД навърши 20 години на пазара. Оценяваме това, което сме постигнали постепенно с годините, и се надяваме в бъдеще да стигнем още по-напред, дай Боже.

– Какво още може да направи държавата, за да подпомогне този бизнес, който е пряко ориентиран към хората и здравословния им начин на живот?
– Държавата може да направи много неща. Хубаво е да се правят кампании, да се стимулират хората да консумират повече риба като част от мерките за здравословен живот, за които се говори навсякъде. Ако трябва, нека да тръгнем от детските градини. Да, в менюто там има заложена риба, но това са едни моряшки супи. Съдя по моето дете и си давам сметка, че е добре, че аз нося вкъщи риба. Знам и какво купуват детските градини, защото работим с тях, и не мисля, че се избират най-добрите варианти. Добре е децата от рано да познават и самите риби, те да не са просто едно бяло парче месо в чиниите им. Ако тръгнем оттам, ще променим мисленето на децата, а след това и на възрастните. Какво може още да направи държавата? Да осигури пристанища, лодкостоянки, и за дребномащабния крайбрежен  риболов, и за професионалните риболовци, каквито сме ние. Необходимо е също институциите да ни изслушват по-внимателно, за да знаят как да ни помогнат.

– Какви са Вашите преки наблюдения по въпроса с опазването чистотата на Черно море и опазването на ресурса, който всички ползваме?
– Не смятам, че риболовното усилие се е увеличило в последните години, даже напротив. Ресурсите, които черпим от морето, намаляват. ЕС предлага програми за скрапиране, от  което се намали риболовният флот. Хубавото е, че има все повече ферми за миди. Те също са един хубав, чист морски продукт. В същото време мидите филтрират водата, затова фермите са нещо полезно.

– А как гледате на  фермите за риба в морето, които засега липсват по нашето Черноморие?
– Ферми за риба в морето ни няма и не знам дали скоро ще се появят. Инвестицията е огромна, тя се връща след няколко години. А в същото време близки до нас държави, като Гърция, са много напред, те са ги развили отдавна. Култивираната риба, която идва от техните ферми, е с такава цена, че дори ние да си направим също ферми, трудно ще се преборим с тази конкуренция.

– Като специалист, какво ще препоръчате на нашите читатели за Никулден?
– Препоръчвам на първо място, ако има, да си вземат прясна риба, жива риба, на всекиго според вкуса. Ние заредихме вече големи количества шаран и толстолоб. Тази година ще има едра риба, което невинаги се получава. А повечето хора предпочитат за Никулден точно това – да си вземат един голям шаран, да го напълнят, да го сложат на масата и той да пълни окото на всички, да ги радва. Тази година ще има такава риба. Освен това, за Никулден ще предложим малко по-различни от традиционните деликатеси – пушена прясносолна скумрия например. Този специалитет е от доста едри риби. Правим кайзери, пушени филета, които няма да могат да се намерят в големите търговски вериги, но ще ги намерите в нашите магазини, специално за празника и за нашите редовни клиенти.

Веселин Златков