Показват уникална вещ, принадлежала на Васил Левски

 

На 7.XII.1858 г. Левски приема монашеско звание и по-късно името Игнатий. В навечерието на тази дата и във връзка с националния конкурс с ученическа конференция „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие”, която ще се проведе на 15 и 16 декември, орарът на Левски отново ще бъде част от изложба, посветена на Апостола на българската свобода.
Изложбата ще бъде официално открита на 15.XII. в сградата на Музея на Възраждането (ул. „Л. Заменхоф“ 21). В нея ще бъдат представени щампи и икони с образа на Св. Игнатий Богоносец, духовен покровител на дякон Игнатий. Поради големия интерес, който предизвиква орарът с всяко свое идване в града, той ще бъде изложен по-рано – още на 6 декември, в специална витрина в Музея на Възраждането.


Дяконският орар на Васил Левски се съхранява от 32 години в Регионален исторически музей – Велико Търново. Получен е като дарение през 1985 г. от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго пазената от семейството реликва е предадена на бащата на Димитър – Атанас Топлийски от Ботевия четник Димитър Тодоров – Димитрото, който е съхранявал безценната светиня.
Дяконският пояс е ползван от Васил Левски в периода 1858-1861 г. Дълъг е 4,30 м и широк 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.