Пожар вилня в рибарското селище на Златни пясъци

Екип на „Народно дело Седмицата“

Миналата седмица започна с крайно неприятно събитие, причините за което все още се изясняват. Около 14,30 часа миналия понеделник пламна рибарското селище в близост до пречиствателната станция на Златни пясъци. Пламъците вилняха сред постройките, долепени една до друга, в продължение на часове. На място са изпратени четири противо-пожарни автомобила. По-късно към тях се присъединиха още два екипа, видя на място репортер на „Народно дело Седмицата“. Едва по тъмно огънят беше окончателно загасен. Единственото положително в случая е, че при огненото бедствие няма пострадали хора.

8-pozhar5 8-pozhar1
По първоначални данни от пресцентъра на ОД на МВР – Варна, пожарът обхваща дървени постройки и бунгала. Унищожени са 10 дървени бараки и бунгала, лек автомобил „Роувър“, 12 газови бутилки, домашно имущество и мебели. Общата площ, обхваната от огъня, е 1000 кв.м.
През миналата седмица причините за пламването на рибарското селище все още останаха неизяснени. Скупчването на бараките и бунгалата в тази гориста местност и фактът, че всичко наоколо е покрито със суха шума, със сигурност увеличава рисковете при пожар. Вече се чуха и първите коментари, че огънят може и да не е лумнал случайно, а да е предизвикан умишлено. Спекулации от този тип са свързани с подозрение за апетити към терена, на който са разположени рибарските хижи. Разбира се, дали става въпрос за нещастно стечение на обстоятелствата или за подпалвачество, могат да кажат само специалистите, които разследват пожара.