Подписка за повече автобуси в промишлена зона „отлежава“ в общината

 

Силно възмутен от бездействието на община Варна и на нейната фирма монополист в автобусните превози „Градски транспорт“ гражданин потърси съдействието ни. Илия Костадинов е внесъл в общината подписка от над 220 граждани, която от ноември до сега все не може да намери място в дневния ред на общинските съветници.
Подписката е за нещо, което отдавна се знае – липсата на достатъчно автобуси, които да обслужват работещите в Западната промишлена зона на Варна. По мнение на Костадинов и подкрепилите го граждани, графикът на линиите 1, 7, 48 и 15 може да се промени, за да стане по-адекватен на техните нужди. Те също така са категорични, че положението през почивните дни е недопустимо – автобуси на практика няма, налага се да вървят пеша с километри.
Освен възмущението по съществото на проблема, гражданинът се чувства обиден от отношението към него в общината, когато отишъл да провери защо по искането не се взема никакво решение.
„Това, което правят служителите там, е да се опитват да те смачкат, да те накарат да се чувстваш малък и незначителен, а аз съм гражданин с права като всички останали. Искам да им кажа на тези, които управляват в момента, че ние им дадохме шанс да вършат тази работа, но те не го правят“, коментира Илия Костадинов.
Това, което гражданинът е получил като отговор от общината след повече от два месеца чакане е… че трябва да чака. Обяснено му било, че от фирмата „Градски транспорт“ трябва да вземат решение. Всъщност, решението е изцяло в ръцете на общинските съветници, тъй като точно местният парламент е принципал на изцяло общинския превозвач. За съжаление, борбата да ги има или не определени линии във Варна, определяни като „губещи“, става все по-сериозна, защото загубите на „Градски транспорт“ са за милиони и растат. За общинарите пък остава да приложат на практика това, което често повтарят – че градските автобусни превози са услуга за гражданите, а не начин за печелене на пари.