Подписаха общински КТД в сферата на социалните дейности

Общински колективен трудов договор за работещите в сферата на социалните дейности подписаха кметът на Варна Иван Портних, инж. Васил Василев – председател на Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“, и Веселин Рашев – председател на Съюза на българските учители в града.
„Това е поредна стъпка за потвърждаване на традиционно доброто сътрудничество на Община Варна и синдикатите. Колективният трудов договор е доказателство за усилията, които полагаме за развитие на социалните дейности – знаете, че работим по близо 60 социални услуги. Новият договор гарантира по-добра мотивация и възможност за професионално развитие на  377 служители, ангажирани в социалната сфера. На добър час през следващата година“, заяви след подписването кметът Иван Портних.

23-dogovor-1
„Колективният трудов договор в сферата на социалните услуги има много достойнства, вече няма работещи в системата на минимална заплата. Благодаря на кмета и на администрацията за положените усилия за постигане на тези резултати“, каза председателят на „Подкрепа“ Васко Василев. Веселин Рашев благодари за социалното партньорство и диалог с Община Варна.
Новият КТД е с двугодишен период на действие. Той гарантира увеличение на възнаграждението средно с 5%, считано от 1.01.2017 г., и по една минимална работна заплата за празника на социалния работник през март и за Коледа. Размерът на допълнителното възнаграждение за прослужено време е 1,5%, осигурени са средства и за надграждаща квалификация на специалистите, работещи в системата. След подписването на документа в зала „Варна“ се проведе работна среща на тема „Предизвикателства и перспективи при реализиране на социалната политика на Община Варна“.