Подновеният варненски карнавал трупа популярност

Двойно повече участници се включиха в тазгодишното издание в Пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски карнавал 2016. Пилотното издание на форума се проведе миналата година, като целта е да се възроди прочутият Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

6 -  Karnaval 3
В уникалната проява участваха над 800 души, предимно деца, които се състезаваха в конкурсната програма. Приблизително 30 бяха индивидуалните участници, сред които много групи от детски градини, училища, читалища и организации. Гостуваха кукерски формации от Бургас, Русе, Шумен, Ямбол, Елхово и Стралджа. Специален гост беше кукерският състав от село Веселиново „Черните кукери”, който през януари бе избран за най-атрактивна кукерска група от Източна България.

6 -  Karnaval 2
Карнавалното шествие започна в 15 ч. на пл. „Св. св. Кирил и  Методий” пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника. Маскарадното шествие премина през града – по бул. „Мария-Луиза”, до Община Варна, по бул. „Сливница” до входа на Морската градина. Там бяха раздадени наградите на победителите в конкурсната програма, оценени по по 4 критерия в 8 категории от специализирано жури с председател  доц. д-р Лидия Петрова, директор на Етнографския музей във Варна. Карнавалът завърши с празнична заря. Пролетната проява е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017”.