Подводницата „Иньоню” акостира на Морска гара

 

Подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü), патрулен кораб „Текирдаг” и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) бяха на посещение във Варна, което завърши в края на новата седмица. Те са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда 2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана.
Целта на учението, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.
В първия ден на визитата командирът на групата, придружен от командирите на кораби, се срещна с областния управител на Варненска област, с кмета на Община Варна и с командира на Пункт за базиране Варна.
В събота корабите бяха отворени за посещение от граждани и гости на Варна. През същия ден група военнослужещи от екипажите на турските кораби посетиха Добрич и поднесоха венци на мемориалното военно гробище в града. В първия работен ден на новата седмица турските военни съдове участват в учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.