Победа за миньорите: Спряха концесията на мина „Оброчище“, чакат забавени пари

 

Стачката на миньорите от мина „Оброчище“ за неизплатени заплати и ваучери за храна беше прекратена в началото на миналата седмица. 13-те миньори, които бяха пети ден под земята, излязоха на повърхността, съобщи bTV. Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова се прекратява концесията за мина „Оброчище“ поради установено нарушение.

Заради неизплащане на концесионното възнаграждение се спира действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северозападен участък“. През октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера – „Евроманган“ АД, за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това към 30 май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

На място в мина „Оброчище“ беше зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата концесионер.

Прокуратурата проверява дали декларираният от концесионера добив е възможен и дали е бил реален. Проверката е започнала, цялата документация вече е иззета, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Имаме информация за несъответствие между изнесени количества манганова руда през пристанищата Варна и Балчик и декларираните пред държавата. Ако има такова несъответствие, ще предприемем необходимите действия по Наказателния кодекс“, заяви окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Изпълнителният директор е поел ангажимент до две седмици да плати заплатите на работниците, както и над забавените концесионни такси на държавата. Ако това не стане, миньорите са готови на нови протести.

При миньорите отиде и омбудсманът Мая Манолова, предаде още bTV. „Този работодател трябва да бъде накаран да се държи уважително към своите работници и да изпълнява ангажиментите си към държавата и към тях. Ако това е невъзможно, има опции чрез които тази концесия да бъде прекратена и да бъде намерен друг концесионер”, изтъкна тя.