Плувецът Александър Николов: В Рио искам да сляза под 50 секунди на 50 метра кроул

В лицето на Александър Николов след 16-годишна пауза Варна отново има плувец, на олимпиада. Точно толкова години са минали, откакто възпитаникът на именития варненски треньор Борислав Георгиев – Симеон Македонски, взема квота и плува в Сидни през 2000 г. Тогава вече като състезател на НСА, след изключително силни години и пожънати успехи в Черно море, той плува само 100 м бътерфлай, но е един от най-добре представилите се български плувци, като заема 38-о място с личен резултат от 0.55.49 мин.
През 2000 г. квота за Сидни печели и талантът Валентин Милков като състезател на Черно море (треньор – Борислав Георгиев), но той не пътува за игрите, тъй като предпочита да продължи образованието си в САЩ.
През далечната 1976 г. варненците Красимир Петков и  Тони Стателов вземат участие в Игрите в Монреал. Според статистиката точно от 40 г. варненски клуб не е имал представител на олимпиада в индивидуална плувна дисциплина. Става въпрос за плувци, които във времето, в което са участвали на олимпиада, са се състезавали за варненски клубове.
В Мюнхен през 1972 г. морската столица е представена от Хриска Пейчева и Ангел Чакъров. В Москва през 1980 г. плуват Ани Монева, Добринка Минчева и Румяна Добрева. На олимпийските игри в Мексико през 1968 г. участват варненците Юлиян Русев, Ангел Чакъров и Мария Николова.
„Класирането на Сашо на олимпиадата е осъществена мечта. Тя е резултат от много труд, жертви и лишения. Доказах на себе си, а и на много други хора, че невероятното е възможно. Имаше много хора, които не вярваха, че това ще се случи, имаше и завист, но нека не гледаме назад. Гордея се с Александър Николов, щастлив съм“, коментира личният треньор на олимпиеца Никола Петров.
Треньорът Борислав Георгиев също изрази радостта си от класирането на Николов на олимпийските игри: „Ако в Рио Сашо успее да преплува 100 м, слизайки под 50 сек, ще е първият в България. Това е свръхзвукова скоростна бариера, която трудно се прескача. По мое време бе трудно да слезеш под 1 минута в коронната дисциплина 100 м свободен стил – направи го Валентин Попов през 1960 г.“.
Наскоро Сашо подобри брадясалия национален рекорд на 50 метра кроул  дело на краля на спринта Цветан Голомеев – 50,27 сек. Варненецът спря хронометрите на 50,03 сек.
„След като разбрах официално, че ще плувам в Рио, осъзнах, че съм сбъднал детската си мечта – да отида на олимпиада. Радвах се като малко дете, научих го, докато шофирах към басейна, целият се разтреперих. Вълнението бе неописуемо“, признава Сашо. Последният споделил радостта си първо с негов приятел. А иначе, очи в очи, изживял емоцията с треньорката в ПСК Черно море Доротея Славкова: „Като отидох на басейна, тя вече знаеше и двамата съпреживяхме мига. Родителите ми също са много щастливи. Баща ми е много запален, много се вълнува. Сигурен съм, че майка ще се вълнува повече на самия старт. И двамата са горди с мен.“
Саша отчита, че е имал много спадове през годините, но за всичко негативно, което му се е случило, сякаш е имало и причина.
„Сигурно така е трябвало да стане, за да стигна днес дотук. Това е една от най-големите ми осъществени мечти. Преди 4 години не вярвах, че е възможно да се случи. Но малко по-малко, заедно с моя личен треньор Никола Петров, когото ценя изключително много, успях да извървя пътя. С него се случват и най-смелите мечти. Безспорно, без него класирането ми на олимпиадата не би било възможна мисия. Това е човекът, който дори и в най-тежките за мен моменти ми вярваше и ме подкрепяше безрезервно“, допълни Николов.
Запитан какви са целите му в Рио, той е лаконичен: „Има малко време за подготовка. Надявам се да задържа добрата си форма и да подобря времето, което дадох на олимпийската квалификация. Целта ми там ще е да сляза под 50 сек. Това ще бъде върхът, който към момента мога да направя на олимпиада. Ако успея, ще е нещо изключително.“