Пламен Казаков тренира таланти в академията на Спортинг (Лисабон) в ЮАР

Бившият футболист на Спартак показа на футболистите си базата, където са израснали Фиго и Роналдо

Да тренира таланти в академията на Спортинг (Лисабон) в Йоханесбург е новото футболно предизвикателство пред бившия халф на Спартак Пламен Казаков в ЮАР.

„Уча на футбол около 50 деца на възраст между 10 и 12 години. Преди дни ги заведох на първия им турнир в Лисабон и видяха базата, на която са израснали Фиго и Кристиано Роналдо. Тя е уникална, но това е напълно нормално, тъй като Спортинг е в челото на европейските клубове с най-развити школи, подобно на Аякс и Барселона”, заяви за „Народно дело Седмицата” Казаков, който в момента е на кратка почивка във Варна.
Пламен пътува за родния си град направо от Португалия, където заедно със своите таланти изгледа от трибуните в Лейрия контролата Португалия – България (0:1).
„През есента ще участваме в още един турнир в Лисабон, а после и в Испания. По този начин в Спортинг ще имат поглед върху нашите таланти и ако някой от тях привлече вниманието им, ще го привлекат в школата си”, допълни Пламен.
Той уточни, че след месец неговите футболисти започват участие в първото си първенство в ЮАР.
Пламен Казаков изрази също задоволство, че синът му Драгомир, който бе в състава на Спартак през пролетта на 2013 година, намира своя път в живота. „От година е в САЩ, в щата Мазачутес, където работи в голяма компания, свързана с Байерн (Мюнхен). Тренира момчета и играе в местен клуб. Радвам се, че Драго прави това, което харесва и е щастлив”, допълни 53-годишният Казаков. В Йоханесбург в момента той е заедно със съпругата си. Двамата са там от далечната 2000 година, когато заминаха заедно с 8-годишния си тогава син. За този период са напускали града само за около две години, през които бяха в Испания.
В ЮАР Пламен дълги години бе главен треньор в академията на Коринтианс и е бил избиран за треньор на годината в първенството на подрастващите.
Както е известно, Пламен Казаков е юноша на Спартак и е част от най-успешния отбор в историята на клуба. В периода 1982/1984 спартаклии стават трети в България, играят финал за купата и стигат до 1/8-финал в европейския турнир на КНК, където се превръща в първия и единствен досега наш тим, играл срещу световния гранд Манчестър Юнайтед. Любопитно е, че преди ткова на 1/16-финалите Спартак елиминира Мерсин след гол на Казаков за крайното 1:0 на „Юри Гагарин”. Първата среща в Турция е завършила 0:0.
Като войник Пламен носи и две години екипа на Черно море – в периода 1980/1982. Той е част от един от най-големите отбори на „моряците”, който през сезон 1981/1982 завършва четвърти в „А” група, след като в седем кръга поред е лидер в класирането.