Плажовете – полупразни, чадърите – все още скъпи

 

Екип на „Народно дело Седмицата“

Лятото не свършва през август, особено последните няколко лета. Това по-добре от всички други знаят тези, които живеят край морето. Едни виждат в това притеснителен ефект от глобалното затопляне, други – подарък от природата, която сякаш се стреми да компенсира тези, за които традиционно ваканционните месеци са изпълнени с работа на принципа „ден година храни“.

Превръщането на Варна в целогодишна туристическа дестинация в последните няколко години се превръща в новия акцент за развитието на града, поне в стратегията на местната власт. Интересен факт е, че по този случай традиционните церемонии по откриване и закриване на лятото останаха без общинско финансиране. Така да се каже, какво ще откриваме и закриваме, като сезонът е перманентен?

 

Колкото и да ни се иска това да е факт, варненското лято – не само туристическо, а и културно, светско и морско, си отива. Плажовете по курортите постепенно опустяват, това показаха наблюденията ни през изминалите почивни дни. Да, хубави дни вероятно ще има поне до средата на септември, а може би и чак до октомври. Ситуацията обаче вече е напълно различна от юлски и августовски наплив. И по логиката на тази тенденция, някои може би се надяват, че късното море ще им излезе по-евтино, като заедно с това пак си е пълноценно. Но проверката ни на цените по плажовете показа нещо малко по-различно.

Чадърите все още имат сериозна цена – 5, 8 или 10 лева. Най-скъпа е сянката на Златни пясъци. Колкото повече се приближаваме до града, сумата за ден слънце намалява.

На Ален мак например вече е 5 лева, а не 8 или 10. За това пък и повечето чадъри стоят празни. Някои заведения все още са с пълни маси. По алеите в курортите има малко хора, но много магазинчета за дрехи, сувенири и плодове.

Цените на шезлонгите не са по-различни от тези на чадърите. Туристи все още има, защото и времето е остава топло, а въпреки вълните, морската вода си е все така приятна. Най-много пълнят платените паркинги шофьорите от Румъния, забеляза репортер на „Народно дело Седмицата“. Не са никак малко и колите с регистрация от София, Велико Търново и… Варна, разбира се. Както гласи старото клише, септември е месецът, в който варненци тръгват на плаж. Но местните летовници използват направо пътните платна и паркират директно от двете страни на шосето, за да стигнат до плажовете. Привечер, когато всички решат да се прибират, трафикът се усилва и се стига до леки или по-сериозни задръствания. Така или иначе обаче, около Варна вече се усеща едно подчертано спокойствие, което със сигурност отсъстваше миналите месеци. Това не е за подценяване, особено когато целта на отпуската е да си починеш, а не да търсиш вълнуващи приключения и неспирен купон.