Плажният сезон във Варна приключи без удавени летовници

 

 

Плажният сезон във Варна и околностите приключи без удавени летовници в работното време на спасители и реаниматори. Това заяви управителят на ДКЦ1 “Света Клементина“ д-р Иван Иванов. Както е известно, лечебното заведение се грижи от години за медицинското осигуряване по пясъчните ивици на Варна, курортите Златни пясъци и Свети Константин, пише морето.нет.

През работното време, което бе от 8 до 18 ч., нямаше жертви и в неохраняемите зони в близост до нашите постове, въпреки че инцидентите бяха повече, посочи д-р Иванов. Причината е, че при червен флаг мнозина предпочитат ивици без охрана, за да се разхладят в морето.

Като цяло инцидентите по плажовете бяха по-малко в сравнение с други години, каза още шефът на ДКЦ-то. Едно от обясненията е свързано с по-малкия брой летовници, другото – с повишената плажна култура, благодарение на усилията на туроператорите.

Повечето от инцидентите са били свързани с травматизъм при къпане – порязване, изкълчвания и други, с алергични реакция след ужилвания от насекоми, опарване от медузи. Медиците са оказали навременна помощ на двама, получили инсулт и инфаркт до морето, както и на много хора с хронични заболявания, прекалили с трупането на бронзов тен.

Повечето от инцидентите са били с чужденци и с употребата на алкохол. Един от тях, след като беше стабилизиран в реанимацията на УМБАЛ „Света Марина“, попита в коя държава се намира и си поиска чаша водка, разказа д-р Иванов.

Той благодари на своя екип от реаниматори, медицински сестри и шофьори за успешната работа през лятото и отличното взаимодействие с екипите на „Бърза помощ“. Задължени сме и на концесионерите, които ни осигуриха много добри условия за нашата дейност, каза още д-р Иванов.