„Пияни“ ученици шофираха в двора на Професионалната техническа гимназия

Демонстрация с алко-очила се проведе в двора на Професионалната техническа гимназия във Варна. Инициативата е част от кампанията „Не шофирай, ако си пил“, организирана от община Варна и дирекция „Превенции“ за девета поредна година. За учениците бяха подготвени ролеви игри с алко-очила, които се равняват на 0,8 и 1,3 промила. Те трябваше да карат колела, мотоциклети и автомобили с тези очила. Пред всички, „пияните“ водачи показаха колко по-бавни са рефлексите на пил човек и колко трудно се фокусира той. Спирането на пешеходна пътека бе доста по-трудно в сравнение с „трезво“ каращите водачи. Освен за алкохола, на учениците беше обяснено и колко важно е, когато карат или се возят на велосипед или мотоциклет да го правят със защитна каска и светлоотразителна жилетка.
Кампанията ще обиколи всички училища с цел опазване на живота и здравето на младежите, техните най-добри приятели, връстници и близки преди баловете. На учениците ще бъдат прожектирани тематични филми, ще се провеждат срещи между младежите и представител от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП, раздаване на стикери с надпис „Не шофирам пил“ и силиконови гривни със същия надпис. Поради тази причина кампанията ще продължи до 31 май.
„Стремим се всяка година да разнообразяваме презентациите, надявам се да бъдат по-предпазливи и когато изпаднат в реална ситуация, да се сетят какво са видели и да се откажат от шофирането в нетрезво състояние“, заяви инж. Надежда Желязкова, заместник-директор учебно производствена дейност.