Питат кмета на „Аспарухово“ за цената на билета до Ракитника

 

Отворено писмо до кмета на район „Аспарухово“ Калина Белмезова по повод цената на автобусния билет до Ракитника написа във фейсбук Мартин Златев, който беше инициатор на протестите за намаляване цената на билетчето на градския транспорт до Боровец. Златев беше кандидат за кмет на район „Аспарухово“ на местните избори и един от хората, които публично поставят проблемите на района и се опитват да ги решат, въпреки че нямат властови ресурси затова.
Ден преди насрочения протест заради скъпия билет, общинската фирма „Градски транспорт“ обяви, че ще намали цената на пътуването до СО Боровец от 1,40 на 1 лв. Цената до Ракитника обаче остана същата. Ето какво написа Мартин Златев: „Госпожо кмет, Искам да Ви предам щафетата, за да завършите започнатата от мен и общински съветници борба за промяната на цената на билета в повереният Ви от народа район. Искам да Ви напомня решението, което явно не сте чели, защото не сте взели досега отношение по него, а именно: „Считано от 03.03.2017 г., цената на карта за еднократно пътуване от и до СО Боровец ще бъде на стойност от 1.00 лв.
Промяната е утвърдена с решение на Съвета на директорите на „Градски транспорт“ ЕАД Варна, с протокол № 2/02.03.2017 г.“
Това решение не е ясно на какво основание е взето, но най-вероятно на пожар, за да се смекчи недоволството на гражданите от района, който вие управлявате. И така променен е билетът само на автобус №46 и 17/46. Както е видно от схемата, която съм добавил, в зоната на Боровец съгласно решението влизат и автобуси № 55 – до гробищен парк „Аспарухово“ и № 60 до Ракитника, и по-точно до спирка „Моста“, която е част от района на Боровец-юг. Цената на билета до там е 1.40. Това означава ли, че пътуващите до тази спирка ще плащат 1.00 лв., а тези до предните спирки на Ракитника 1.40 лв.
Вие като кмет би трябвало да сте по-запозната с чертите на отделните райони в кметството и да Ви направи впечатление очевадната несправедливост и дискриминация. Оставям на Вас да продължите борбата за цената на билета за тези граждани, които посещават гробищния парк, както и живеещите в Ракитника, за да може тя да се уеднакви с тези в града или с тази за целия район Боровец.
За да не ме обвините в популизъм, както вече го направихте за открития водопровод към Аспарухово, ще Ви изпратя това писмо и на мейла.
Очаквам в следващата седмица Вашите действия, които определено ще следя, и ще информирам за тях жителите на район „Аспарухово“. Ако не можете или не искате, може да Ви подскажа какво да направите. М. Златев“.