Писмо на възрастна жена: Оставихте ни без връзка със света, намерете решение

 

Възрастна варненка, която живее в Дома за стари хора „Св. Иван Златоуст“, написа до редакцията ни разтърсващо писмо, изпълнено с много болка от изолацията, които обитават социалната институция. Причината да се чувстват откъснати от света е липсата на транспорт, на която община Варна отказва да търси решение. Ето какво ни написа г-жа Колева:
„Да имаш легло, храна и топлина съвсем не е достатъчно за едни възрастен човек. Нужни са му още неща, за да живее пълноценно.
Контактите, контактите с близките, с познатите и бившите колеги, с приятели, обогатяват неговия духовен свят и усещането, че не е отхвърлен. От такива контакти сме лишени в нашия дом. Да, ръководството и целия персонал полагат грижи за създаване на добри условия за живеене, за здравето ни.
Не така стоят нещата с комуникацията с външния свят, изключвайки телевизията. Когато постъпвахме в дома, едно от предимствата беше наличието на транспорт в близост – автобус №51.
От около две години тази автобусна линия е закрита. Тя обслужваше и голяма част от собствениците на вили в района. Така ние останахме откъснати от своите близки. За да ползваме други автобуси до центъра на града, трябва да извървим пеша около 2 км до Свободния университет, а после и обратно. Не всички близки имат коли и ограничават посещенията си.
Управителят на дома е имал среща с кмета на Варна г-н Портних, участвахме в подписки, съвместно с хората от вилите. Всички усилия стигат до някаква комисия – и до там. Никой не мисли за търсене на алтернатива по този проблем, „не може“, и точка.
Вече повече от година сме в очакване някой общински съветник, а защо не и варненски депутат или пък общинската администрация, да се заеме с проучване и решаване на този безкрайно важен за нас и хората от околността проблем.
Да не говорим за пътната отсечка от няколкостотин метра от Дом „Иван Златоуст“ до хотел „Белвю“ и хотел „Роса“. Пътят е разбит, изкорубен асфалт, та и пеша е трудно се върви. Трудно преминават както служебните коли, така и колите по време на свижданията на домуващите. Този път е ничия отговорност.
Би могло да се помисли автобус 109, не винаги, а в определени часове, да се отбива до хотел „Белвю“, което ще бъде огромно облекчение за засегнатите от закриването на линия 51. Вероятно има и друго решение. А ние сме в очакване.

Л. Колева
ДСХ „Иван Златоуст“