Пир във Варна за измамниците! Само за ден бабички дадоха 30 бона

Ало измамници направиха пореден удар във Варна, като отмъкнаха близо 29 000 лева от три наивни баби, съобщиха от полицията.
На 17 декември са получени три сигнала за извършени телефонни измами и един за опит за извършване на такава. При два от случаите са използвани познатите сценарии за пострадали близки хора, които се нуждаят от лечение, а при третия потърпевшият е въведен в заблуждение, че е необходимо да заплати сума пари за освобождаване на пратка. Пострадали са три жени – една на възраст 77 г., и две на 80 г. Сумите, които са предадени, са 7150, 9800 и 231 щатски долара и 10 880 лв. По трите случая има образувани досъдебни производства, а по случая с опита за измама има образувана преписка. Материалите за тях са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.
ОД на МВР – Варна, съветва отново да обърнем внимание на своите възрастни близки, да не пропускаме да ги предупредим за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясняваме спокойно как да реагират и да действат.
Нека сега, преди предстоящите коледни и новогодишни празници, насочим за пореден път вниманието им към съществуването на тази опасност и нека не забравяме да уверим близките си, че са в безопасност при разговорите по телефона и е по-добре да затворят и да прекъснат разговора, отколкото да изслушат дори лъжовната информация. Важно е да ги убедим, че преди да дадат каквато и да било сума пари, трябва да се свържат задължително с вас или с друг член на семейството.
Междувременно също на 17 декември е получен сигнал за кражба от частен дом на ул. „Стара планина” във Варна. Неизвестно лице е проникнало в жилището и извършило кражбата на 1600 лв. По случая има образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.