Пет месеца по-късно: Погребите все още тънат в мизерия въпреки обещанията

Минаха повече от пет месеца, откакто община Варна развали договора с читалище „Стара Варна“ за управление на погребите, в които някога се намираше прочутият варненски рок клуб „Бонкърс“. Мястото в момента се стопанисва от местната власт, но мизерията там е абсолютно същата. Може дори да се каже, че камарата боклук, оставена от бездомници, наркомани и скитници, е още по-голяма.
Защитното съоръжение, каквото е бившият рок клуб по статут, беше върнато на общината по нейно желание през месец май, след като пет години тъна в пълна безстопанственост. С решение на общинския съвет беше развален нереализираният договор, по силата на който погребите трябваше да бъдат превърнати в културен център и концертна зала. За сметка на това, в хармония с титлата Европейска младежка столица, потъналото в мръсотия пространство трябваше да стане нов скейт парк с покрита и закрита част.


Преди седмица в интервю за „Дарик“ Биляна Раева – представител на община Варна в УС на Сдружението „Варна – ЕМС 2017”, заяви, че погребите се възстановяват. От думите ѝ става ясно, че предназначението им ще е друго – да служат за репетиционна и концертна зала на млади музиканти.
За съжаление, в думите на Биляна Раева няма нищо вярно. На мястото цари все същата мизерия, общината за пет месеца не е намерила начин да организира нито разчистването на камарите боклуци, нито дори ограждането и обезопасяването на мястото.
Няма да е пресилено да кажем, че ако погребите бяха частен имот в тази част на Варна, на собствениците им щяха да бъдат наложени фантастични глоби за пълната безстопанственост. Естествено, общината няма да се санкционира сама, държавните институции пък услужливо ще се направят на разсеяни за състоянието на мястото, както са го правили години наред.
Тук може би трябва да отворим скоба и да добавим, че за осигуряване бъдещето на погребите се очаква общината да ги отдаде на нов стопанин. За да се случи това обаче, трябва решение на общинския съвет. Предложението за подобно разпореждане по принцип пък първо трябва да бъде обсъдено в комисията „Собственост и стопанство“, която за последно е заседавала преди повече от три месеца. Явно, собствеността на община Варна чудесно се управлява и на автопилот, без намеса от страна на избраниците на гражданите.