Пет години след трагедията: Плочата за Пламен Горанов се превърна в партийна кауза

Едва двадесетина души се събраха пред общината във Варна на 20 февруари, за да почетат паметта на Пламен Горанов на мястото, на което той се запали преди 5 години. Повечето от участниците бяха представители на политическите партии ДСБ и „Да, България”, които заедно с граждани и неправителствени организации бяха съорганизатори на проявата.
На мястото беше представен и проект за паметна плоча на Горанов, участник в мащабните протести във Варна през 2013 година, довели до оставката на тогавашното правителство на Бойко Борисов, както и на варненския кмет Кирил Йорданов.


Тепърва в община Варна и в местния парламент ще се обсъжда поставянето на плочата, но вече са предприети действия за официалното внасяне на искането за нея. На събитието присъстваха малцина от многобройните приятели на Пламен Горанов, които в дните между неговото запалване и смъртта му на 3 март 2013 г. предприеха мащабна кръводарителска кампания, както и запознаха обществеността с личността на фотографа, планинар и артистичен защитник на справедливостта и гражданските свободи.
Сред събралите се бяха и инициатори за издигането на прочутата Грамада от камъни под прозорците на кмета, впоследствие премахната от Община Варна заради ремонт на тротоара. Между присъстващите на събирането беше и зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Симпатизантите му не пропуснаха шанса да се снимат за спомен с него.