Петър Петров – Петроний – първият производител на реплики на антични монети: Най-старите занаяти – винопроизводство и сечене на монети, съчетани ведно

Колкото и да се сменят обичаите и начинът на живот през вековете, някои традиции си остават. Една от тях е винопроизводството. Българите са произвеждали вино от тракийско време до ден днешен. Нашите вина се славят с добро качество и отличен вкус. Това е и причина в-к „Народно дело Седмицата“ да организира конкурс „Домашно вино“, който тази година е 20-и подред. Мястото е ресторант „Старата къща“, а датата – 11 февруари в 14,30 часа.
Част от наградите ще бъдат осигурени от Петър Петров, известен като Петроний, който е първият производител на реплики на антични монети. Благодарение на него друг от най-старите занаяти е осъвременен и продължава своята идея. Петроний започва да се занимава със сечене на монети от 7-и клас като хоби. През 1978 г. неговото най-любимо занимание се превръща и в бизнес.
– Вие сте първият, който се занимава с производство на реплики на антични монети. Откъде Ви дойде тази идея?
– От интереса на хората, които искат да попълнят колекциите си с монети, които ги няма. Нали знаете, в училище всеки събираше нещо – я монети, я значки или календарчета. Има монети, които са единични бройки, също така съществуват царе, които никога не са секли монети по време на управлението си. Ние сега ги възпроизвеждаме като медальони.
– Как избирате какво ще изобразите на монетата?
– На техния облик, на исторически символи или характерни за периода елементи.
– Какви личности избирате за облик на монетите?
– Ханове, царе, и то такива, които не са много познати и известни, като Заберган, Сандил, Укил. Примерно Самуил, Калоян, Ивайло, Аспарух или Кубрат не са секли монети и ние сме направили медальони.
– Какви видове медальони има?
– Тракийски, римски, византийски, келтски, както и с владетели от Първото и Второто българско царство.
– Само с образи на владетели ли изготвяте медальони?
– Не, правили сме и медальони с образа на Христо Стоичков, Слави Трифонов. Но не са си ги поръчвали те, разбира се, а хора, които са искали да им направят подарък.
– Колко модели имате?
– Над 1000 модела са, мои си реплики.
– Как точно става сеченето на монети?
– След като се съберат материалите, се оформят в дизайн снимките или рисунките в различен размер и се рисува върху желязо. Прави се матрица, калява се и започват да се секат монетите или с голям чук, или с машина.
– Колко струва една монета?
– Цената варира в зависимост от размера – от 5 до 15 лв.
– Може ли човек да си поръча онлайн от Вашите медальони?
– Да, може да разгледа моделите на сайта www.replica-coins.com

Евгения Иванова