Пари на вятъра: Обръщач по европроект пустее, докато автобуси задръстват улици

 

Веселин Златков

Автобусите на общинския превозвач във Варна „Градски транспорт“ задръстват ключовата улица „Девня“. И то в участък, за който има специална табела, че е опасен заради многото произшествия. Мястото се използва като обръщач, обаче не е предназначено за тази цел и автобусите отдавна трябваше да се преместят под Аспарухов мост. Там с европейски пари е изграден нов обръщач по проекта „Интегриран градски транспорт“.

Районът, където трябва да маневрират превозните средства, а водачите им да си почиват, след като отчетат курсовете си, е тотално пуст. Всъщност тук там има няколко спрени коли, както и внушителна камара гуми. Нормално е да зададем въпроса защо беше направена тази инвестиция на европейски пари на това място? Отговор обаче едва ли ще получим. В крайна сметка, първият етап на проекта „Интегриран градски транспорт“ вече е приключил, средствата са усвоени, резултатите – успешно отчетени.

Както и с автоматизираната система за продажба на билетчета, така и с обръщача под Аспарухов мост, изглежда няма никакво значение дали те функционират или не.

Колко точно пари са дадени за този неработещ елемент от системата на вече „интегрирания“ градски транспорт, е малко трудно да се каже. Ясно е едно, за трите нови обръщача по европейския проект – във „Владиславово“, в кв. „Бриз“ и под Аспарухов мост – бяха вложени 1 млн. лева. Така че със сигурност говорим за стотици хиляди, които са дадени за нещо, което трябваше да заработи от преди години, но все още не е.

А междувременно автобусите на „Градски транспорт“ продължават да се струпват на ул. „Девня“ в района на жп гара Варна, където не е удобно нито за тях, нито за останалите участници в движението. Заради извършваните от тях маневри, вече е затруднен и трафика по ул. „Александър Дякович“, като търговците по нея вече започват да недоволстват.

Явно не само инвестиции са необходими за подобряването на обществените превози на пътници. Понякога дори и да ги има, по-важното все пак се оказва организацията, която като че ли все по-често отсъства от дейността на общинската фирма „Градски транспорт“ във Варна.