Паметници и пластики – скритият приоритет на града

Нови статуи, модерни пластики и паметници ще продължат да се появяват на много места във Варна и през следващите три години. Това стана ясно от обсъждането на бюджета за  култура през 2017-а в ресорната комисия на общинския съвет. Заради четворното повишаване на средствата за пластики се наложи да бъдат намалени парите в общинския фонд „Култура“.
Орязването на фонда от 1 млн. лв. през миналата година 750 хил. лв. през тази съвсем естествено предизвика въпроси сред съветниците. Зам.-кметът Коста Базитов обаче обясни, че намаляване на парите всъщност няма, просто тези, които ще бъдат дадени за естетизация на градската среда, този път са обособени в отделно направление.
„Може да се каже, че приоритетът е ясен, парите за естетизация на средата се увеличават  четири  пъти. Цифрите показват приоритетите“, коментира по този повод председателката на комисията по култура Даниела Димова (ГЕРБ). Общата сума от 300 хил. лв. за целта беше одобрена от комисията.
По темата се изказа и съветникът от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който направи подробен преглед на планираните съвременни пластики и новите паметници в по-традиционен стил. По време на дебата стана ясно, че Варна ще има паметник на легендарния си кмет от миналото Иван Церов, който по стил ще наподобява седящата фигура на арх. Дабко Дабков в центъра на града. „Очевидно има пари, въпросът е къде и как ще бъдат изразходени“, коментира Костадинов. Той даде ясно да се разбере, че част от появилите се модерни пластики във Варна не му допадат. Съветникът подчерта, че по-добре е парите да се използват за вплитане в градската среда на ценни археологически обекти, които сега тънат в забрава или са недостъпни.