Паметна плоча на Вълчан войвода украси Девня

 

На големия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години.
Събитието, което се състоя във възрожденския кът на парк „Разсадника“, събра на едно място представители на местната власт, културни дейци, граждани и медии. Патриотичната инициатива за увековечаване подвига на национални герои и бележити личности в Девня е на кмета Свилен Шитов, а откриването на паметната плоча е реализация на проект на инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан войвода.
Церемонията, чийто водещ бе заместник-кметът Донка Йорданова, започна с революционни песни от самодейния хор при НЧ „Просвета – 1900“ – Девня. Направена бе ретроспекция на живота и делото на великия войвода, дарил несметното си богатство на руския император Николай I Павлович, за да откупи свободата на България.
„За Вълчан вВойвода се знае малко, но със сигурност той е бил на наша територия. Прекланям глава пред подвига на този велик войвода и дай Боже повече българи като него!“, пожела кметът Свилен Шитов, който увери, че Община Девня ще продължи да развива родолюбивата си инициатива за популяризиране на национални герои.