Пак проблем с транспортния европроект: Нова звуковата сигнализация за слепи е опасна за тях

Веселин Златков

Звуковата сигнализация на светофарите във Варна, която трябва да ориентира незрящите хора кога да пресичат, не върши добра работа и може да ги заблуди. Заради това, че сигналите за пресичане в двете различни посоки са поставени на едно и също място и са еднакви, слепите не могат да се ориентират добре. По този начин се създава реална опасност те да допуснат грешка и така да се окажат на пътя на автомобилите. Устройствата за звукова сигнализация за незрящи са поставени на 50 светофара във Варна като част от станалия прословут с проблемите си проект „Интегриран градски транспорт“. Реално тя работи само на няколко места.
За проблема с устройствата говори пред медиите Славчо Аврамов, член на управителния съвет на регионалната организация на слепите във Варна. Той изрази недоумение защо авторите на проекта са решили сигнализацията да бъде направена по този начин, след като има няколко подходящи варианти, които се прилагат на други места. „Направеното говори за ниска професионална компетентност“, коментира Аврамов.
Той разказа, че в София е намерено доста по-добро решение, при което на кръстовищата са  поставени устройства с бутони, които слепите лесно откриват и с които могат да зададат сами  включването на сигнала в зависимост от избраната от тях посока. След проведени два разговора с фирмата изпълнител на проекта, варненските устройства са изпратени за нова настройка на производителя в Италия.
Това обаче не е единственият проблем със звуковата сигнализация по светофарите, заяви общинският съветник от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов на пресконференция. Заради това, че те работят автоматично, звукът от тях тормози денонощно живеещите около кръстовищата варненци. Обитателите на жилища до Археологическия музей дори са започнали подписка срещу „шумовия терор“ на сигнализацията, в която вече са се включили  60 семейства. С пълно съпричастие към нуждите на слепите, те предупреждават, че ако общината не намали силата на сигнала и не намери друго подходящо решение, ще прережат кабелите на устройствата. Недоволните варненци са  провели разговор по проблема със зам.-кмета по обществения ред Тодор Иванов, но резултат на практика няма, съобщи Костадинов, който отново ще повдигне въпроса пред общинската администрация.