Паважът пред щаба на ВМС се разпада

Мина по-малко от година, откакто най-старата част на Варна, позната и като Гръцката махала, премина през обновяване и освежаване на външния си вид. Реконструкцията включи и важното прокарване на нови подземни комуникационни трасета, изграждане на велоалеи и нови тротоари. Сред нововъведенията беше и изкуственото „състаряване“ на участъка от улицата пред щаба на Военноморските сили, където вместо асфалт бяха оставани някогашните павета.
Направеното нововъведение, за което няма други причини освен естетически, започва да се превръща в сериозен проблем. Принципно, настилката трябва да се  нарича „паваж“, но състоянието й е по-скоро на калдъръм в някое изостанало планинско село.

10-pave-3 10-pave-2
Проблемът не е в никакъв случай в самите павета. Те са от оригиналната настилка, показала се в тази част на ул. „Преслав“ по време на реконструкцията. Паветата отпреди Втората световна война са си здрави. Начинът, по който са подредени, е истинско кощунство.
Фугите, които зеят между каменните блокове, са огромни и по никакъв начин не отговарят на идеята за здрав паваж. Някои твърдят, че това е, защото по време на реконструкцията сериозна част от паветата са изчезнали и е трябвало същата площ да бъде покрита с по-малко  от ценния материал. При всички случаи състоянието на този пътен участък става все по-лошо, а и трудно можем да кажем, че изглежда по-красиво отпреди.