О.з. контраадмирал Румен Попов: Управленско късогледство е да унищожим подводницата

Отказът последната българска подводница „Слава“ да бъде превърната в музей е проява на управленско късогледство, това коментира пред „Народно демо Седмицата“ един от най-уважаваните български морски офицери от запаса, контраадмирал Румен Попов. „Ако слушаме какво ни казва община Варна по този въпрос, явно там няма желание тази идея да се осъществи. Това е скудоумие, съжалявам за думата, но не мога да я спестя“, заяви той.
Както писахме в предния си брой, местната власт във Варна, която е собственик на дарената от Министерството на отбраната подводница „Слава“, е готова да изостави десетгодишната идея тя да бъде реставрирана и експонирана. Взето е решение последната ни бойна подводна лодка, вече извадена от въоръжение, да бъде върната на държавата, което най-вероятно означава, че тя ще бъде нарязана за скрап. Причината била „липсата на обществен интерес“, която била демонстрирана от Общинския съвет, който не отделя средства в местния бюджет за превръщането ѝ в музей.
„Какъв човек може да каже, че няма обществен интерес? Аз съм посещавал такава подводница-музей в Анверс, където пред нея имаше един непрекъснат поток от посетители. Подводницата на първо място е много интересно съоръжение, това не е лек автомобил. Впечатлението да посетиш нещо такова остава за цял живот“, заяви контраадмирал Попов.
Той беше категоричен, че ако България иска да запази и развие морските си традиции, подобен музей е крайно необходим. „Връзката с морето и традициите на флота трябва да се възпитават от детските години, от времето, когато имаме най-голям интерес към този Божи свят“, обясни ветеранът на подводния ни флот.
Според контраадмирал Румен Попов обаче въпросът не опира само до това да се създават атракции. „Трябва да се научим, че морето не е само плаж, че то е и икономика, и отбрана, и богатство, и огромен транспортен масив“, смята висшият морски офицер от запаса. За съжаление, България сякаш няма желание да е истинска морска страна и мисленето поне на управници ни не се е променило много от епохата, в която къщите по крайбрежието ни са се строели с гръб към морето и с врата към сушата.
Контраадмирал Петров коментира и друг въпрос, свързван пряко с подводницата „Слава“. След нейното изваждане от строя възможностите на Военноморските ни сили неизбежно намаляват. И то не само защото нямаме подводни лодки като пряко средство за търсене на преимущество срещу евентуални враждебни плавателни съдове, но и защото тяхната липса отслабва защитата срещу този тип бойни средства.
„Подводниците никога не са били като количество много, но какво е стратегическото им значение, може да се съди по броя на корабите за борба с тях, който е огромен“, коментира Румен Попов. Той е категоричен, че нито хидроакустиците ни, нито командирите на кораби могат да се обучат качествено да се справят с вражески подводници само с помощта на тренажор. „Преди съвместното обучение беше всекидневна практика, в днешно време трябва да чакаме съвместни учения със съюзниците ни, за да получи новото поколение някакви практически умения“, коментира контраадмиралът. Той беше категоричен, че ако българските ВМС искат да запазят своята боеспособност, страната ни един ден трябва отново да има подводница. Това ще е изключително сложно и скъпо начинание, но трябва да бъде осъществено.