Още с началото на жътвата: Държавата отчете по-добра зърнена реколта

Тази година в България има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. Това каза министър Десислава Танева преди около месец, по време на откриването на Жътвена кампания 2016 г. в област Стара Загора. По думите ѝ с малко над 12 % са се увеличили площите с пшеница, предаде „Фокус“.
Министърът поясни, че съгласно обследванията близо 87% от площите са в много добро състояние и се очаква България да има малко над 5 млн. тона добив пшеница, който е по-висок в сравнение с предходните две години. Министърът на земеделието обясни, че страната ни ще приключи годината със значително по-висок добив на пшеница и другите култури в сравнение с предходната година. Танева коментира, че единствено ечемикът ще запази сравнително същите количества.
Тя засегна и темата за цените и припомни започналите от миналата година процеси на спад по международните пазари. Танева коментира, че в България сме останали със значително по-висок предходен остатък, отколкото предходни години и по думите ѝ това ще направи предлагането на пшеницата по-голямо отколкото през други години.
Преди две седмици земеделски стопани от Добричка област определиха търговията със зърно от новата реколта като вяла. Пред в. „Стандарт“ те коментираха, че  цените са по-ниски от миналата година. Предложенията на търговците са от порядъка на 26-27 ст. за кг пшеница. Справката на областната земеделска дирекция показва, че към края на миналата седмица 25% от засетите с пшеница площи в Добричка област са пожънати, като общото произведено количество зърно е 161 636 т. Тази година земеделците са засели 1 193 875 дка с пшеница, при 1 199 347 дка през миналата стопанска година. Досега е прибрана пшеницата от 25% от площите в областта при среден добив от 558 кг/дка. Миналата година средният добив от пшеница в Добричко е бил 537 кг/дка. Най-високи добиви засега отчитат стопаните в Балчишка община – 605 кг/дка, а най-нисък – в Шабла 460 кг/дка.
Най-висок е добивът от ечемик в община Генерал Тошево – 620 кг/дка, където прибирането на ечемика още не е приключило, а най-нисък отчетоха земеделците в Крушарско – 380 кг/дка.
Високата доходност увеличава интереса към етерично маслените култури. Според специалистите, средно доходът от 1 дка лавандула е 350 лв. при разход за същата площ от 100 лв. Първоначалната инвестиция за 1 дка маточина е от порядъка на 600-700 лв., казват стопани, но пък припомнят, че миналата година килограм масло от маточина се е изкупувало за 3000 лв., като от декар маточина се добиват средно между 800 грама и 1,5 кг масло. При лавандулата миналата година цената на килограм масло е била от порядъка на 120-130 лв./кг. От декар лавандула средният добив е бил 10-15 кг масло.