Очна болница е в тежка криза, решението просто се отлага

 

Веселин Златков

 

Емоции, остри реплики, демонстративни действия и… бездействия. Така могат да се опишат характеристиките на случая с общинската Очна болница , която от началото на април остава без лекари и част от медицинските си сестри. И макар че проблемът стана ясен след драматично заседание на здравната комисия към Общински съвет и последващи репортажи по всички медии, неговото решение се бави. Очна болница, която лекарите напускат най-вече заради съсипващите условия на работа, нито получава средства от общината, за да ремонтира течащия си покрив, нито пък поема по другия възможен път. А именно – да стане част от структурата на Медицински университет – Варна. Според мнозинството експерти именно това би било най-правилното решение. Само че дали то ще бъде взето или общината ще предпочете нещо други, е въпрос, който в момента е напълно неясен. Просто местната власт отказва да го разгледа. Сякаш проблем изобщо не съществува.

Да припомним конфликта: Доктори и доценти офталмолози, както и медицински сестри са  подали предизвестие за напускане на болницата заради лошите условия на работа, а и заради доста ниското заплащане, особено в сравнение с частните очни клиники. За какво точно става въпрос пред здравната комисия на Общинския съвет обясни доц. Яна Манолова: „Когато вали, аз нямам сухи дрехи, които да облека, защото целият покрив тече. Болницата дори няма регистратура. Ако беше само заради заплатите, отдавна щяхме да сме напуснали всички. Но това е базата на катедрата по очни болести и това е единствената причина да останем там“.

Последният опит да се избегне абсурдната ситуация „има болница, няма лекари“ е отворено писмо на зам.-управителя  на лечебното заведение и ръководител на Катедрата по очни болести към Медицински университет – Варна,  проф. Христина Групчева до Общински съвет – Варна.

Във въпросното писмо, което беше темата на заседанието на здравната комисия, се отправя предложение, ако общината Варна няма сили да осигури нормално функциониране на Очна болница, тя може да мине под управлението на Медицински университет – Варна.

Управителят д-р Руслан Тошев доста разпалено отхвърли тази идея пред общинските съветници, като заяви, че всъщност именно отнемането на лечебното заведение от общината е целта на писмото на проф. Групчева. Той също така обвини някои общински съветници в конфликт на интереси в решаването на проблемите, защото са обвързани с Медицинския университет.

Д-р Тошев от своя страна е представил своя концепция за развитието на Очна болница от общо 80 страници. Съветниците признаха, че са я получили буквално вчера и не са се запознали детайлно с нея. Макар че те се опитаха да успокоят д-р Тошев, че на този етап не се обсъжда дали Очна болница да остане общинска или не, той директно ги обвини, че те не са взели необходимите мерки като принципал за решаване на проблемите.

По думите му, той е изпратил до общината 15 докладни записки с искане за извършване на ремонта на базата, която е собственост на местната власт. Реакция, обаче, на практика няма.

Въпросът за бъдещето на Очна болница, макар и да изглежда спешен, в крайна сметка не се решава. Очакваното съвместно заседание на няколко комисии, които има отношение към общинската собственост и средствата за поддържането ѝ, така и не се състоя в продължение на месец.

Това изправя лечението на очни болести не само във Варна, а в цяла Североизточна България пред огромен проблем. Общинската болница в морския град поема спешните случаи, детското лечение и определено има социална функция, защото има много пациенти, които не могат да си позволят цените на частните офталмолози. По изчисления на общински съветници, за решаването на проблемите на базата на Очна болница са необходими около 3-4 млн. лева, които са по силите на общината. Остава отворен въпросът обаче дали тя е най-добрият стопанин на здравното заведение, след като то губи лекарите си.