Очаква ни най-мащабната Нощ на литературата

 

На 10 май във Варна ще се проведе поредното издание на Нощ на литературата –
международна инициатива, посветена на съвременните европейски писатели и техните най-успешни творби. От 18 до 22 часа на всеки 30 минути ще се четат откъси от предварително подбрани литературни произведения, издадени на български език след 2000 година. Организатор на Нощ на литературата са културните институти и посолствата на държавите членки на Европейския съюз и други европейски държави в партньорство с местни организации. Варна се включва за пета поредна година с организатори
Дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна и Младежка фондация „Аморфа”.
12 на брой са всички места в Нощта, на които варненци и гостите на града ще чуят откъси от
отличени европейски произведения в прочит на известни актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и театрално студио „Театър“, журналисти от БНР и БНТ2, общественици и предприемачи. Сред езиците, на които откъсите от произведенията ще бъдат четени и в оригинал, са португалски, френски, испански, немски, английски, полски, руски. Подбраният литературен откъс е представен в едно „читателско гнездо“ и се чете отново на всеки половин час между 18 и 22 ч., като последното четене във всяко от гнездата започва в 21:30 ч.
Специални гости на Нощ на литературата във Варна тази година са едни от най-утвърдените
литературни имена в страната – Силвия Чолева – издател, писател, редактор, журналист, и Стефан Иванов – поет, драматург, редактор и преводач. Те ще четат свои произведения на 10 май от 18 до 22 ч. В книжарница „Параграф 22“ – едно от читателските гнезда във Варна. На 9 май гостите ще вземат участие в отворена дискусия, посветена на динамиката на българската литературна и културна реалност. Дискусията е с начален час 19 ч. и ще се проведе в галерия „Съвременно пространство“.
Официалното откриване на Нощ на литературата, на което ще присъстват домакините на
гнездата, четците и партньорите в инициативата, ще се състои на 10 май в 17 ч. в Икономически университет – Варна. Университетът ще домакинства и португалското читателско гнездо в програмата до края на вечерта. Останалите пространства, в които публиката ще може да чуе подбраните откъси в Нощта, са католически параклис “Св. Архангел Михаил”, Радио Варна, книжарница „Сиела” и кафе-сладкарница „Май кафе на Ани Боланд”, бистро Европа, кафе-пекарна „Мапаче”, галерия „Съвременно пространство“, регионална библиотека „Пенчо Славейков”, книжарница „Параграф 22”, училище за танци The сentre World, арт център „Рубик”, клуб за настолни игри Varna games.