От раз: Общината назначава още 73 души, заплатите им – от бюджета!

 

Предложение за назначаването на още 73 души, чиито заплати ще бъдат осигурени от бюджета на Варна, ще бъде разгледано от общинския съвет на предстоящата му сесия. Щатните бройки ще бъдат разкрити към предприятието „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУТ).
Допълнителните служители са необходими, за да се осигури работата на Автоматизираната електронна билетна система, която е част от проекта „Интегриран градски транспорт“, става ясно от предложението, отправено към финансовата комисия от кмета Иван Портних. Към момента предприятието ТАСРУТ, което не е търговско дружество, а структура, подчинена директно на кмета, има 323 служители. Между тях най-много са контрольорите, следящи за пътници без билет в градските автобуси – 240. Към момента тяхната работа е до известна степен безсмислена, защото кондукторите, които са в самите автобуси, таксуват на практика всеки пътник. Без да е ясно кога точно, продавачите на билети ще бъдат заменени с електронни устройства. Противно на логиката обаче, автоматизацията на таксуването в градския транспорт на Варна налага назначаването на още хора.
Ако предложението бъде прието окончателно, числеността на ТАСРУТ ще набъбне на почти 400 души. За съжаление, към него няма прогноза как точно ще се отрази назначаването на щат на още хора на бюджета на Варна. Между разкритите работни позиции са „механик, поддържащ електронната апаратура“, „специалист контрол на документи“ и „отчетник планиране на материали“, като на тези неясни длъжности ще бъдат назначени общо 21 човека. Предложението за увеличаване щата на ТАСРУТ вече е одобрено от комисията, занимаваща се със структурата на кметската администрация.