От министъра до протестиращите: Всички обвиняват Портних за мълчанието за тръбата

Забавянето на информацията за скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро е станало по вина на община Варна. Това каза в предаването „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. „Чух, че кметът на града знаел как да си направи кампанията, но не знаел как да съобщи за тръбата“, каза Димитров. Според него ремонтът на тръбата е започнал твърде късно. „От август месец м.г. досега е твърде много време, коментира министърът. От общината твърдят – не сме имали пари, не сме били ориентирани.“

Емил Димитров обясни също, че тръбата действително е била скъсана от преминаващ кораб и не става дума за „производствена авария“ или „дефектирал тръбопровод“, както от община Варна твърдят в серия от публикации по случая.

Изявлението на министъра дойде след ката на няколко пъти кметът на Варна Иван Портних заяви, че не е негова работа да информира обществеността за подобни проблеми.

В свое изявление пред медиите на 20 май Портних на първо място подчерта, че изграждането на тръбопровода е започнало през 2009-а и е завършило през 2011-а, когато той не е бил кмет на града. „Разбира се, тема и проблем има, не бива обаче с нея да се спекулира, особено в началото на туристическия сезон“, каза кметът.

Той обясни, че различният цвят на водата във Варненското езеро е от два вида планктон. Тъмният цвят на петното се е появил при цъфтежа на планктона. Портних беше категоричен: „Това не са фекалните води, цветът не се променил преди цъфтежа, въпреки че е наличието на авария“. Той каза, че държи връзка по въпроса с Института по океанология и показа снимки от Средиземно море, както и от южни и северни участъци на Черно море, където също се виждат подобни петна.

„Община Варна не отговаря за чистотата на водите пряко. Всички институции са били информирани незабавно и те са тези, които… РИОСВ, Басейнова дирекция, РЗИ и те правят съответните замервания и проби. Така че институционално информация е имало още в момента на възникване на аварията“, оправда се варненският кмет.

Портних коментира, че не иска да обсъжда варианта плажът на район „Аспарухово“ да остане затворен това лято. Той все пак призна, че може да се стигне до това, ако институциите установят, че водата не отговаря на нормите.

Няколко дена по-късно Иван Портних направи ново изявление, в което иронизира недоволството на варненци, който са убедени, че общината е трябвало да изнесе сама информацията за аварията, а не да чака медийни разкрития, за да потвърди, че проблем има.

Освен двата вида планктон, които оцветяват морето на тъмни и светли петна, има вече и трети вид. Това е политически планктон. Така кметът на Варна Иван Портних се опита да иронизира недоволството на варненци от замърсеното езеро, измрялата риба и потвърденото от Басейнова дирекция превишаване на нормите за биологични отпадъци.

На брифинг с шефа на РЗИ и областния управител, той отново заяви, че между скъсаната фекална тръба и измрялата риба няма връзка, както и че не е трябвало той да информира гражданите за изливането на отпадъчни води в канала езеро-море. „Няма как да се говори за бездействие, всички институции са били уведомени“, заяви Портних.

Същата вечер варненци се събраха пред сградата на Общината, за да протестират срещу замърсяването на Варненското езеро. Те скандираха „Оставка“ и извадиха плакати със същия апел, адресиран до кмета на града Иван Портних. На стълбите пред сградата на кметството протестиращите бяха оставили няколко съда с мръсна вода и надписи „Кмете, наздраве“. Същото обръщение беше отправено и към председателя на Общинския съвет и Областния управител.

На края на протеста някои от участниците поставиха листовки  с призива „Оставка“ между камъните на камарата в памет на покойния Пламен Горанов. „Тук между нас има един човек, няма го всъщност де…, всички ли трябва да се запалим, за да се случи нещо изобщо?“, попита през високоговорителя един от протестиращите. 

„Бяхме глобявани, че излизаме на слънце, а сега кой да бъде глобен“, попита друг участник в протеста.

Общинската администрация във Варна не е уведомила обществеността за аварията, довела до замърсяване на варненското езеро, канала и морето заради местните избори миналата есен. Това обясни общинският съветник от БСП Мартин Златев в ефира на предаването „Позиция“ на Радио Варна дни преди протеста.. „Информацията от РИОСВ и констативния протокол са 26.09.2019. Второто движение на документи между институциите е чак ноември месец. Тоест, два месеца нищо не е правено. Ако се замислите, в този период бяха изборите. Това не е ли същата екологична катастрофа която се случи в Перник? Имаме прикриване на новина която щеше да всее страх и притеснения сред хората. Точно по време на изборите. За девет месеца във водите на езерото са изтекли 6 милиона куб м фекални води“, заяви Златев.

Спешна извънредна сесия на Общински съвет – Варна поискаха съветниците от Демократична България. На нея трябва да бъдат изнесени ясни данни за това има ли опасност за хората от продължаващото от миналия август изливане на фекални води в канала, колко е голяма заплахата, както и кой трябва да носи отговорността за забавянето на ремонта на аварията. „Проблемът е мерките, които са взети. Недопустимо е институциите, които са знаели за проблема, да не са информирали гражданите, а и гостите на Варна. Миналата година нямаше Covid-19 и хората ходеха по плажовете и се къпаха в морето на по-малко от метър дистанция, така че са били изложени на опасност от различни болести“, заяви д-р Ивайло Митковски.