От екрана към читателите: Книга събра репортажи и интервюта от рубриката „На светска вълна”

 

 

Журналистът Емилиян Ялъмов събра в сборник интересни репортажи и интервюта, които е правил в телевизионната рубрика „На светска вълна”, която вървеше в предаването „България днес” на БНТ2 и BNT World от февруари 2015 г. до февруари 2018 г. Всичко започва с разгръщането на завесата за първите светски скандали в морската столица. В книгата е отделено място за модата в началото на XX век, както и за златните години на вариететните програми у нас. Сред световните знаменитости, чийто интервюта могат да бъдат прочетени в „На светска вълна” са тези с легендата на италианското кино Микеле Плачидо и музикантите от „Смоуки”. Актьорите Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, Яна Маринова, Башар Рахал, рокдинозавърът Йордан Караджов от група „Сигнал”, българският Франк Синатра Васил Петров и плеяда родни красавици от конкурсите за красота, също намират място в книгата. Между кориците може да се открият информации за светските приеми на някои от почетните консулства край морето, както и за представителите на културата и изкуството, с които Ялъмов е имал срещи.

Премиерата на книгата се състоя през декември 2018 г. в нощен клуб в Младежки дом – Варна. Въпреки, че книгата има корична цена, не се продаваше. Авторът подари екземпляр от сборника със свой автограф на всеки, който дари средства за Краси Коев от с. Шкорпиловци. Момчето страдаше от муковисцидоза, но за съжаление не успя да дочака своята белодробна трансплантация и почина в първите дни на януари т.г.

Премиерата през декември уважиха редакторката на „На светска вълна” Бистра Варнева. Заедно с нея в Младежки дом бяха и много от главните действащи лица в книгата, сред които певецът  Николай Бинев, музикантът Георги Попов – Гогича, певицата Искра Димова – Izza, носителката на титли за красота през 90-те години, а сега юрист, Галина Иванчева, галеристката Виктория Митева, бизнесдамата Весела Куртева, бизнесменът Ардашес Ованезов, представители на медиите и др. За всички гости на премиерата пя певицата Diva Vocal. В програмата се включи и танцовата двойка Адриан Василев и Ивана Атанасова от КСТ „Одесос Денс” с организационната подкрепа на Маргарита Сабри.

В началото на тази година Емилиян Ялъмов има намерение да дари няколко бройки от книгата „На светска вълна” и на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.