Отново изцапаха паметника на арх. Дабков

 

Седналата бронзова фигура на арх. Дабко Дабков, създал през миналия век елегантния европейски облик на Варна с едни от най-красивите сгради в града, отново беше изцапана миналата седмица.
Паметникът на арх. Дабков, дело на скулптора Веселин Костадинов, беше открит през април миналата година. Малко след това той беше съзнателно залят с бяла боя, като авторът на вандалския акт впоследствие беше заловен от полицията. Варненецът Деян Делев публикува снимка, на която се вижда новото поражение, което този път не беше толкова сериозно. Изцапан е само кракът на седящата фигура, при това не с боя, а някаква течна храна, вероятно кисело мляко или разтопен сладолед.
„Дори и да не е целенасочен вандалски акт, това пак е голяма простащина!“, коментираха варненци. След публикуването на кадъра граждани призоваха да се направи кампания, която да запознае учениците и гражданите като цяло с приноса на арх. Дабков за Варна.
Малко по-късно същия ден Кристиян Облаков, който е автор на поредица от книги за архитектите, създали облика на Варна и един от основните инициатори на създаването на паметника, публикува друга снимка, от която стана ясно, че собственоръчно го е почистил, преди общината да реагира.