Отново заедно преди Коледа: Арт базари в Хале 3 стоплят Варна с усещането за общност

Погледнато строго, това, което отличава Хале 3 от другите места във Варна, са закритите рампи, на които може да се кара скейт и когато навън времето е лошо. Само че духът на мястото е много по-богат и много по-топъл. Каквото и да си говорим, това относително ново пространство, което година след година и дори месец след месец се развива и обогатява с нови възможности, е изключително привлекателно за изкуство. Дали ще е изложба, прожекция, базар или нещо необичайно и различно, Хале 3 осигурява и подходящото мястото, и все още чистата от клишета атмосферата. А последното е може би най-важното, защото пространства във Варна всъщност не липсват. Просто някои от тях с годините са станали леко… „задушливи“.

16-hale-2 16-hale-1
Едно от най-хубавите събития в Хале 3 са арт базарите. Появяват се около различните празници, често имат сезонен характер, но винаги са еднакво приятни и топли. То няма и как иначе, защото тези събирания, от които печелят най-вече клиентите и дори посетителите, които не си тръгват с кой знае колко покупки, оставят приятното усещане, че си бил сред приятели.
Малко е трудно да се каже дали участниците в тези базари са художници или занаятчии. По-точно ще е заключението, че авторите показват най-доброто от двете, събрано в едно – оригинални артистични хрумвания, но без претенциите на „големия арт“. Резултатът е, че можеш да опиташ, да си закачиш, облечеш и да отнесеш в дома си неща, които са едновременно уникални, модерни и едновременно с това някак естествени и близки. Именно  тази някак всекидневна, битова, красота е изключително важна. Точно тя кара хората да мислят естетически и да забелязват красивото около себе си постоянно, не само с купен предварително билет за нещо грандиозно.
Няма смисъл да изброяваме имената на авторите, които участват в базарите в Хале 3. Те не са никак маловажни, но просто е по-добре да дойдете, да видите произведенията, а и да се запознаете със самите тях. Както вече споменахме, атмосферата е напълно непринудена и няма начин с нещо да ви натовари. Есенният базар, който се оказа по-кратък от очакваното, беше голям успех. Сега идват предколедните срещи, които ще са на 10-11 и на 17-18 декември и те не са за изпускане, особено от хората, които вече изпитват „алергия“ към моловете по празниците. В Хале 3 ще се усетите по точно обратния начин.