Откриха новата сграда на Колежа по туризъм

 

Новата сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна бе открита миналата седмица. На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, ректорът на университета проф. Пламен Илиев, народни представители, гости от други висши учебни заведения.
„Днес откриваме обект, който реши една дълга сага, продължила с десетилетия – липсата на сграда на Колежа по туризъм, който дълги години делеше общ сграден фонд с Националното училище по изкуствата. Като човек, свързан с туристическия бранш, се радвам, че благодарение на нашите съвместни усилия – на правителството, на общинската власт, на ръководството на университета, колежът вече има свой дом. Доказахме, че когато има управленска воля, има и решения на проблемите“, каза кметът Иван Портних.
„Радостно е, че днес откриваме сградата на Колежа по туризъм, който е с 55-годишна история. Поздравления за всички, които са положили усилия това да стане факт. Важно е, че тази сграда бе ремонтирана по един добър начин, който прави облика й разпознаваем, защото този район се очертава да бъде един своеобразен образователен център във Варна“, каза министър Красимир Вълчев. „Вярвайте ми, изключително лесно се работи, когато всички гледаме в една посока, затова нещата се случиха“, заяви ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев.
Колежът по туризъм е основно звено на Икономическия университет във Варна. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време, създадено през 1963 г. и получило обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).
Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време у нас и зад граница. През 2016 г. Министерският съвет безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна, настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм.

Фото Live.Varna.bg