Откриха изложба с варненското златно съкровище в Дордрехт

Изложба „Най-старото злато на човечеството“ с богатствата от Варненски халколитен некропол (4600-4300 г. пр. Хр.) бе открита в град Дордрехт, Кралство Нидерландия, от зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев, зам.-министъра на икономиката на България Любен Петров, кмета на Дордрехт Арно Брок, и посланика на Кралство Нидерландия у нас – Н.П. Том ван Оорсхот. Проявата е част от събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрех. Изложбата показва 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, представени от фонда на РИМ – Варна. Освен накитите, сечивата и съдовете от некропола, с отделни експонати присъства и каменомедна епоха на Варненския край.

15-izlozhba-2
В началото на ноември музеят в Дордрехт ще гостува в морската столица със своя колекция, която ще покаже разцвета на холандския град пред XIII-XIV век. Размяната на богати колекции има за цел да затвърди и развие културните връзки между двата града.
В рамките на 15-годишнината от установяване на контакти между тях, в Дордрехт се проведе и международен бизнес форум с участието на над 50 компании от морския сектор от Варна и района на Дордрехт. Форумът бе открит от кмета на холандския град Арно Брок. Приветствие към участниците отправиха Любен Петров – зам.-министър на икономиката, и Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Варна.
„Варна има примери за доказано успешно сътрудничеството с холандски компании в сферата на морския бизнес. Миналата година разширихме тези контакти, като организирахме бизнес форум в морската столица, който премина при огромен интерес. Второто издание, което провеждаме тук днес, е поредно доказателство за приемствеността и отличното сътрудничество както между Варна и Дордрехт, така и между двете общини и бизнеса. Вярвам, че това е ефективният начин за работа с предприемачите. Община Варна е готова да бъде партньор на бизнеса във всяко отношение“, каза по време на форума Пейчо Пейчев.