Отказаха ново финансиране на „катедралата“ на Бойко Борисов

Общинският съвет във Варна отказа да отпусне 63 хиляди лева за доплащане на оградата на новия православен храм „Св. Прокопий Варненски“. Гласовете в полза на финансирането бяха повече – 23 „за“ срещу 18 „въздържал се“, но не бяха достатъчно, за да бъде прието. Съветници от различни групи обясниха, че се въздържат да отпуснат парите, защото са били заблудени за разходването на вече отпуснати общински средства от срана на настоятелството на храма. Те изтъкнаха, че общината е дала стотици хиляди, но отчетността къде са отишли те, на практика липсва.

От ГЕРБ, които имат най-голямата група в съвета, застанаха твърдо зад финансирането. Те, както и зам.-кмета Христо Иванов определиха „Св. Прокопий Варненски“ като „катедрала“. Това всъщност не е така, защото катедралния храм на Варна винаги е бил и си остава „Св. Успение Богородично“.

„Строим нова катедрала във Варна“, беше твърдение на бившия премиер Бойко Борисов, с което той очевидно искаше да подчертае приноса на правителството си за новия храм. Явно представителите на партията му продължават да използват израза на лидера си, макар и да не отговаря на истината.

Важен довод против отпускането още 63 хил. лева за оградата на „Св. Прокопий Варненски“ дадоха от ДБ. Според тях един модерен храм не трябва да разделя, а да свързва хората и по тази причина оградата като цяло е ненужна.

В следващо решение, Общински съвет – Варна одобри отпускането 410 000 лв. от общинския бюджет за истинската катедрала на града – „Св. Успение Богородично“. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на ефектното осветление на фасадата и подобряване на осветеността на кръста и позлатени кули.