Отвориха медицинските пунктове по плажовете

 

Медицински пунктове са разкрити общо на 27 места, като обхващат всички плажове в курортните комплекси и Варна, съобщиха от ДКЦ 1 “Света Клементина”. Тази инициатива на общинското здравно заведение за извънболнична помощ се извършва за тринадесета поредна година.

Дейността започна през 2005 г., когато бяха разкрити пунктове на Варненските плажове, но в последствие се разшири и обхвана всички охраняеми постове в курортите и Варна. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

Всъщност трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикаляха плажовете от 15 май на „Златни пясъци” и на „Св. Св. Константин и Елена”, като ще продължат до приключване на летния сезон. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 58 специалисти: 12 лекари – реаниматори, трима фелдшери, 37 медицински сестри и 6 шофьори като екипът е по-многоброен от този през миналата година, когато бяха 55 специалисти.

Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от Медицинския университет – Варна, с лектор проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение – КАИЛ в Университетската болница „Света Марина”, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов.

Той добави,че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година. Специални благодарности отправяме и към концесионерите на Златни пясъци, Кабакум, Св. св. Константин и Елена и варненските плажове, които създадоха необходимите условия за работа в медицинските пунктове, каза в заключение д-р Иван Иванов.