Осъдиха убийците на Нягол, но прокуратурата недоволна

 

Охранителят Ангел Николов трябва да престои в затвора 11 години и 4 месеца, а съучастниците му Красимир Димитров и Цветан Маринов – по 10 години за причиняването по хулигански подбуди на смъртта на психичноболния Нягол Петров на 14 март 2015 година в подземието на Гранд мол във Варна. Това е решението на Окръжен съд – Варна, по делото, което беше върнато да ново разглеждане, което премина при съкратено производство миналата седмица. Постановените наказания бяха редуцирани заради самопризнанията на тримата подсъдими.
По време на заседанието защитниците на обвинените за смъртта на Нягол, настъпила след гавра и побой на специално подбрано място в мола, което е „сляпа точка“ за камерите за видеонаблюдение, поискаха тримата млади мъже да бъдат оправдани. Бяха изтъкнати различни доводи, но като цяло адвокатите настояваха, че биячите на болния мъж не са знаели за състоянието му и не са действали по хулигански подбуди, а по разпореждане на прекия си началник.
Гаврата, при която починалия впоследствие Нягол е принуждаван да пее песнички и да влиза в колички, била с цел да бъде „превъзпитан“ да не влиза в търговския комплекс. В заседанието беше заявено, че молът имал политика да гони посетителите, които „гонят клиентите“ с вида си, за които има съмнения и за които има съмнения, че са клошари.
На въпрос защо прекият началник на тримата охранители не е обвинен за извършената гавра и побой, вследствие на който Нягол Петров е починал, прокурор Ставрев заяви, че държавното обвинение е преценило, че няма да успее да докаже пред съда, че той е виновен.
Ангел Николов, който е с най-тежката присъда, беше осъден и да заплати 50 хил. лева обезщетение на наследниците на Нягол Петров. Красимир Димитров и Цветан Маринов бяха осъдени да платят по 30 хил. лева.
На следващия ден Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите на Гранд мол във Варна Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М., които бяха признати за виновни от Варненския окръжен съд за убийство по хулигански подбуди, извършено по особено мъчителен начин за убития Нягол и с особена жестокост.
В съдебно заседание представителят на Окръжната прокуратура поиска от съда да определи наказания над минималния размер от 15 години лишаване от свобода след прилагане на редукцията заради съкратеното съдебно следствие, като диференцира вината на всеки от тримата подсъдими. В обвинителната си пледоария прокурорът настоя Ангел да търпи 19 години лишаване от свобода, а Красимир и Цветан – съответно 18 и 17 години лишаване от свобода.
Убийството на Нягол беше извършено на 14 март 2015 г. в търговския център. Хронологията на престъплението започва в 11 часа, когато Ангел и Красимир от охранителна фирма „Джи Ем секюрити“ получили сигнал за клошар, който проси пари от клиенти. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Нягол страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен.
При извеждането му от мола служителите на охранителната фирма започнали да го бият и да се гаврят с него. Побоят продължил 15 минути, като някои от гаврите Ангел снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.
Около 12,26 ч. по запис от камерите пострадалият Нягол все още се намирал в мола. Олюлявал се и бил видимо дезориентиран. В 12,50 часа жена подала сигнал за мъж, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития.