Осъдиха двама мъже във Варна за укриване на 130 000 лева данъци

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд призна за виновни Драгомир Др. и съучастникаат му Радослав Б. за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, извършено като продължавано деяние и в съучастие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.
Двамата подсъдими се признаха за виновни и поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие. Състав на Варненския окръжен съд ги осъди на 4,6 години лишаване от свобода, но след редукция на наказанията им заради съкратеното следствие, им наложи наказание лишаване от свобода за 3 години, отложено с 4-годишен изпитателен срок. Съдът наложи и конфискация на част от имуществото на двамата мъже, управлявали фирма, собственост на друго физическо лице, и уважи граждански иск до размера на укритите 131 153 лева данъци.
При управлението на дружеството с ограничена отговорност двамата избегнали плащането на ДДС в особено големи размери, като използвали документи с невярно съдържание. В подаваните пред ТД на НАП във Варна декларации те потвърждавали неистини и така приспадали неследващ се данъчен кредит.
Продължаваното престъпление е извършено в периода от 1 юли 2011 до 11 ноември 2011 г.
И 60-годишният Драгомир Др., и съучастникът му – 40-годишният Радослав Б., са с чисто съдебно минало. Причина за извършване на престъплението е желание за лесно придобиване на материални средства, ниско правосъзнание, както и незачитане на установения законов ред. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.