Осъдиха варненски фотограф за порнография

 

Районен съд Варна осъди 50-годишен фотограф за създаване и разпространяване чрез информационна технология в интернет на порнографски материали, съобщиха от пресслужбата на съда. В съдебна зала страните по делото постигнаха споразумение за вида и размера на наказанието, което съдът одобри. 50-годишният Н.Г. се призна за виновен по двете повдигнати му обвинения – за създаване през периода от 27 октомври 2014 г. до 23 февруари 2015 г. на видеоклипове и снимки с порнографско съдържание, както и за това че в периода от 18 септември 2013 до 14 април 2014 г. разпространявал чрез информационна технология в интернет сайт порнографски материали – снимки, представящи еротични кадри и сексуално поведение. Двете деяния са извършени в условия на продължавано престъпление.
Подсъдимият фотограф се занимавал с актова фотография. Чрез различни сайтове, където се публикували обяви за фотомодели, той се свързвал с пълнолетни момичета и жени като им предлагал срещу определен хонорар да заснемат еротични сесии. Самите снимки и клипове се заснемали на плажната ивица и трябвало да изглеждат като направени от воайор. Впоследствие фотографът предоставял снимките и видеоматериалите в интернет сайт, където се провеждало класиране, а според натрупания рейтинг той получавал заплащане.
50-годишният Н.Г. е неосъждан до момента. За всяко от деянията съдът определи отделни наказания, като след групиране наложи на подсъдимия най-тежкото от тях – 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Към това бе присъединено и наказание „глоба“ в размер на 1500 лева. По време на изпитателния срок подсъдимият следва да изпълнява пробационна мярка – включване в програма за обществено въздействие. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.