Осъдиха бизнесмени за укриване на общо 2 млн. лева данъци

 

При условията на съкратено съдебно следствие състав на Варненския окръжен съд осъди на 2 години лишаване от свобода при строг режим 45-годишния Тодор А. от Търговище за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. След групиране на наказанието му по настоящото дело с наложено наказание по друго дело за извършени други данъчни престъпления, по които е бил осъден на 3 години лишаване от свобода и глоба от 5000 лева, Варненският окръжен съд му наложи да изтърпи най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода при строг режим и глоба от 5000 лева.
Със съдебния акт Тодор А. трябва да заплати на държавата сумата от 553 128 лева заедно със законната лихва за причинените имуществени вреди от извършеното данъчно престъпление, държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 22 125 лева, заедно с направените разноски по делото.
Съучастникът му в укриването на данъчни задължения в особено големи размери, 44-годишният варненец Атанас Ат., получи условна присъда от 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с 3-годишен изпитателен срок след прилагане на редукция на наказанието му с една трета заради съкратеното съдебно следствие. И той е бил осъден от Варненския окръжен съд да заплати на държавата сумата от 1, 521 млн. лева, както и 60 849 лева държавна такса и разноски по делото.
Продължаваното престъпление двамата подсъдими извършили в различни данъчни периоди като собственици и управители на „Хаджи 98“ ООД в съучастие. И Тодор, който е основно образование, и Атанас използвали документи с невярно съдържание. Те потвърждавали неистина в подавани пред НАП – Варна, справки-декларации по несъстояли се сделки.
Така 45-годишният Тодор А. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения, като успял да приспадне данъчен кредит от фиктивните сделки на стойност 553 128 лева. Атанас Ат. сам и в съучастие с Тодор приспаднал неследващ се ДДС в размер на над 1, 5 млн. лева. Сумите и до момента не са възстановени от двамата подсъдими.
Делото срещу двамата управители се гледа за втори път във Варненския окръжен съд, след като е било върнато от Апелативния съд за ново разглеждане. Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативния съд.